MarkElina Talvensaari

dokumentaristi


Ohjaaja Elina Talvensaari (s. 1978) on siirtynyt dokumenttielokuvien pariin sosiologian ja antropologian opintojen kautta. Se on tuonut hänen elokuviinsa tutkivan otteen. Talvensaari ei ole kiinnostunut dramaattisista tarinoista. Häntä kiinnostaa se, miten elämme, ja mitkä asiat ovat meille merkityksellisiä.

Talvensaaren lyhytdokumentti Miten marjoja poimitaan sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla 2010 ja oli ehdolla Euroopan parhaaksi lyhytelokuvaksi vuonna 2012.

Puhtaus ja vaara, dokumenttielokuva maksullisesta seksistä, seksuaalisuudesta ja työstä, sai ensi-iltansa vuonna 2016. Se palkittiin DocPoint-festivaaleilla Kriitikoiden palkinnolla. Neiti Aika sai ensi-iltansa Amsterdamin kansainvälisillä dokumenttielokuvafestivaaleilla ja se palkittiin Kriitikoiden palkinnolla DocPoint-festivaaleilla.

Olet itse dokumentissa tarinankertojana ja myös kameran edessä, miltä se tuntui?

– Koska päähenkilö oli kuollut, oli selvää että katsojalla on pakko olla joku, jonka kautta hän katsoo tarinaa. Mietimme kuinka paljon elokuva vaatii omia ajatuksiani ja tunteitani. Menimme elokuva edellä ja käytimme sitä aina kun se tuntui tarpeelliselta ja luontevalta.

Mikä on elokuvan tärkein anti sinulle?

– Sirkka-Liisa vei minut merkittävien kysymysten äärelle. Toki olin samoihin aikoihin tullut äidiksi, joka myös herätti ajatuksia. Olen herännyt siihen, miten vanhoista ihmisistä puhutaan usein yhtenä massana, kun jokaisen tyypin takana on paljon elämänkokemusta ja näkemyksiä. Ne jäävät usein piiloon. Toki elokuva herätti myös oman rajallisuuden tajuamisen. En sano, että olen ok sen kanssa, mutta tietoinen olen ja yritän muistaa elämän erityisyyden.

Maria StoreMark

MarkHamy Ramezan

elokuvaohjaaja


Suomalais-iranilainen elokuvaohjaaja Hamy Ramezan (s. 1979) on käsikirjoittanut itse omat elokuvansa aina. Ramezan opiskeli elokuva-alaa Farnhamin yliopistossa Britanniassa. Hän on käsikirjoittanut ja ohjannut monia lyhytelokuvia, joista yksi, Kuunteleminen, nähdään myös Kinojuhlien Lyhytelokuva-illassa. Hänelle on myönnetty vuoden 2014 Risto Jarva -palkinto lyhytelokuvasta Paratiisin avaimet.

Kinojuhlilla maailman ensi-iltansa saava Ensilumi on Ramezanin ensimmäinen pitkä fiktioelokuva. Aiemmin hän on ohjannut pitkän dokumenttielokuvan Tuntematon pakolainen, joka voitti Tampereen elokuvajuhlilla 2016 kotimaisen kilpailun pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa. Dokumentti oli myös yleisön suosikki.Mark

Mark