USHERIN TALON HÄVIÖVanha mies etsii tietä syrjäiseen Roderick Usherin linnaan. Paikallisen majatalon ihmiset eivät ole halukkaita auttamaan häntä, ja ajuriksi palkattu mies hylkää hänet nopeasti heidän saavuttuaan luotaantyöntävän linnan edustalla. Vanhuksen oudohko ystävä Roderick tuntuu olevan sekaisin tekeillä olevasta Madeleine-vaimonsa muotokuvasta. Kuvalla onkin hyytävä vaikutus ihmisiin ja sen valmistuessa Madeleine kaatuu elottomana maahan. Kuolema suistaa Roderickin raiteiltaan ja hänen mielensä jatkaa hajoamistaan.

Amerikkalaisen Edgar Allan Poen kauhunovelliin perustuva Usherin talon häviö (1928) valmistui mykkäelokuvan jo väistyessä äänielokuvan tieltä. Jean Epsteinin ohjaamaa elokuvaa pidetään syystä maailman parhaana Edgar Allan Poe -filmatisointina. Se on aikansa hyytävä helmi, joka hyödyntää uusimpia menetelmiä: päällekkäiskuvia, hidastuksia ja kamera-ajoja. Tämä avantgardistinen teos saavuttaa Poen tummanpuhuvan ja pahaenteisen tunnelman täydellisesti. Kuten kaikki mykkäkauden kauhuelokuvat, tämäkin on ajan kuluessa muuttunut osin komediaksi. Mikäpä sen miellyttävämpää kuin nauraa ja kauhistua vuoronperään.

Elokuvan säestää vuonna 1986 perustettu oululainen Radiopuhelimet, suomalaisen punk-musiikin menneisyys ja tulevaisuus. Radiopuhelinten impressionistinen soitanta on täydellinen pari elokuvalle. Kun elokuvan hulluus ja epätoivo kasvavat, myös Radiopuhelimet piiskaa itsensä yhä uusille kierroksille. Kun kuvittelemme kaiken olevan jo tapissa, yhtye kaivaa elokuvan kerrostumien mukana aina vielä uuden vaihteen ja räimii agressiivisesti yleisön lähes hurmiolliseen tilaan.

Henri Langlois totesi Cahiers du Cinema -lehdessä 24. kesäkuusta 1953, että Usherin talon häviö on ”samaan aikaan tavattoman teknisen rikkauden leimaama avantgarde-teos, tietämyksessään miltei barokkinen. Se on teos, joka ei vanhene, virheetön klassikko.” Samaa voisi sanoa Radiopuhelimet -yhtyeestä.

Jussi Rantamäki


Ohjaus: Jean Epstein
Käsikirjoitus: Jean Epstein, Luis Buñuel, perustuu Edgar Allan Poen novelliin
Pääosissa: Jean Debucourt, Marguerite Gance, Charles Lamy, Fournez-Goffard
Kuvaus: Georges Lucas, Jean Lucas
Esitys: LA klo 21.00, Kahvila Saha / Kesto: 1h 3min / Ikäraja: K12 /
Vuosi: 1928 / Kieli: englanti / Teema: KinokonserttiMark