TURISTI

(Force Majeure)Ruotsalainen perhe matkustaa Alpeille laskettelemaan muutamaksi päiväksi. Luonto on kaunis ja aurinko paistaa. Hyvätuloinen perhe ja tavalliset lapset, mutta vanhemmista huokuu tyytymättömyys ja lapset kiukuttelevat. Perheen ruokaillessa vuoristoravintolassa lumivyöry muuttaa leppoisan tunnelman: ruokailijat säntäilevät eri suuntiin, perheen äiti Ebba huhuilee miehensä perään yrittäessään suojata lapsiaan. Perheen isä Tomas taas juoksee henkensä edestä ja nappaa mukaansa vain pöydällä lojuneen puhelimen. Lumipyry laskeutuu, vyöry ei tullutkaan perille asti. Ihmiset palaavat ruokapöytiensä ääreen, mutta perheen idylliin on tullut särö, jota ei ole helppo korjata.

Ruotsin merkittävin nykyohjaaja Ruben Östlund (s. 1974) saattaa kaikissa elokuvissa päähenkilönsä ja usein myös katsojat epämukavan äärelle. Turistissa hän asettaa suurennuslasin alle meidän perhekäsityksemme, varsinkin miehen roolin perheen päänä, sankarina ja suojelijana. Tästä kaikesta hän rakentaa kyynisen spektaakkelin, jossa on vaikea tietää milloin nauraa ja milloin itkeä.

Tutkiessaan kulttuurin ja roolien vaatimuksia sekä niiden suhdetta ihmisluontoon, Östlund näyttää meille myös kauniita kuvia Alppien vuoristosta ja ihmisen yrityksistä hallita sitä: hiihtohisseistä, hallituista lumivyöryistä ja rinnekahviloista. Päähenkilöt ovat uskomattoman kauniissa luontokohteessa, mutta katsovat sitä usein näköalabaarista, putkihissistä tai tekniset alusasut yllään luksushotellihuoneensa ikkunasta. Luonto on kokoajan läsnä ja kivasti hallinnassa, kunnes pintaa raaputetaan ja vyöry alkaa.

Elokuva palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -sarjassa ja Östlundin seuraava elokuva The Square voitti kultaisen palmun muutamaa vuotta myöhemmin. Kinojuhlien raati pitää kuitenkin Turistia Östlundin parhaana elokuvana ja myös yhtenä ruotsalaisen elokuvan helmistä. Myös Östlundin oma elokuvamaku on erinomainen. Hän oli nimittäin juryn puheenjohtajana Cannesissa vuonna 2016 kun Hymyilevä mies voitti Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon.

Jussi Rantamäki


Ohjaus & Käsikirjoitus: Ruben Östlund
Pääosissa: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren
Kuvaus: Fredrik Wenzel
Leikkaus: Jacob Secher Schulsinger, Ruben Östlund
Esitys: LA klo 14.00, Kokkolan Työväentalo / Kesto: 2h / Ikäraja: K12 /
Vuosi: 2014 / Kieli: ruotsi, norja, englanti (suomenkielinen tekstitys) / Teema: Parasta RuotsistaMark