THE SWEDISH THEORY OF LOVE


The Swedish Theory of Love är en essäistisk dokumentärfilm, som bjuder på en kritisk gransking av den i Sverige högt uppskattade västerländska individualismen.

Sverige är en av världens mest utvecklade välfärdsstater och ideologiskt sett väldigt långt från kollektivism. Välfärdspolitiken i folkhemmet siktar på att befria individen från statlig styrning men även från familjen och till exempel samfund som kyrkan. Gandini granskar i sin film hur betoningen av extrem individuell frihet har påverkat det svenska samhället sedan 1960-talet. I andra västländer siktar funktionerna i välfärdsstaten ofta på att öka välfärden hos hushåll och familjer, men i det svenska folkhemmet hör det i hop med topptrimmad individuell frihet. Det finns ett begrepp för detta: ”statist individualism” dvs. statsindividualism, som driver en allians mellan individen och staten. Den viktigaste doktrinen för ideologin är att en stark stat och extrem individuell frihet inte utesluter varandra utan att statlig styrning även kan förstärka individens frihet.

Sverige ses vanligtvis som ett perfekt organiserat samhälle där alla har lika möjligheter. Gandini visar utvecklingens skuggsida. Ingen behöver hjälp från någon och det minskar interaktionen mellan människorna. Individerna lever ensamma, skaffar barn med hjälp av konstgjord befrukting och även dör ensamma. Detta är alltför bekant också för oss finländare.

Laura AirolaRegi & Manus: Erik Gandini
Foto: Vania Tegamelli, Carl Nilsson
Klipp:
Johan Söderberg
Uppvisning: Sön klo 12.00, Bio Rex / Speltid: 1h 20min / Åldersgräns: S /
År:
2015 / Språk: svenska (obs! undertexter på engelska!) / Tema: Det bästa från SverigeMark