THE SWEDISH THEORY OF LOVERuotsi on totuttu näkemään Suomesta käsin kansankotina, jossa unelmat käyvät toteen. Korona-aika on tuonut pienen särön mielikuvaamme, vaikka meilläkin on jo ehditty kadehtia Ruotsin loivempaa taantumaa, kiitos länsinaapurin väljempien koronarajoitusten.

The Swedish Theory of Love on esseemäinen dokumenttielokuva, joka tarjoaa kriittisen katseen Ruotsissa erityisen korkealle arvostettuun länsimaiseen individualismiin.

Ruotsi on yksi maailman kehittyneimpiä hyvinvointivaltioita, ja ideologisesti hyvin kaukana kollektivismista. Kansankodin hyvinvointipolitiikka tähtää yksilön vapauttamiseen paitsi valtion ohjauksesta, myös perheestään ja esimerkiksi kirkon kaltaisista yhteisöistä. Gandini tutkii elokuvallaan, kuinka äärimmäinen yksilönvapauden korostaminen on vaikuttanut ruotsalaiseen yhteiskuntaan 1960-luvulta alkaen. Kun hyvinvointivaltion toiminnot tähtäävät muissa länsimaissa usein kotitalouksien ja perheiden hyvinvoinnin lisäämiseen, ruotsalaisessa kansankodissa ne yhdistetään huippuunsa viritettyyn yksilönvapauteen. Tälle on oma käsitteensäkin: “statist individualism”, valtion individualismi, joka ajaa yksilön ja valtion liittoa. Ideologian tärkein dogmi on, etteivät vahva valtio ja äärimmäinen yksilönvapaus sulje toisiaan pois, vaan että valtion ohjailu voi myös vahvistaa yksilön vapautta.

Tyypillisesti Ruotsi nähdään täydellisen järjestäytyneenä yhteiskuntana, jossa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet. Gandini näyttää kehityksen varjopuolen. Kukaan ei tarvitse apua keneltäkään, mikä vähentää ihmisten kanssakäymisen minimiin. Yksilöt elävät yksin, hankkivat lapsen keinohedelmöityksen avulla ja kyllä, myös kuolevat yksin. Tämä on liiankin tuttua myös meille suomalaisille.

Ruotsalaisten, kuten kaikkien pohjoismaiden, syleilemä itsenäisyys ja itseriittoisuus yhdistettynä hyvinvointivaltioon, joka täyttää kaikki ihmisten fyysiset tarpeet, ei aiheutakaan ainoastaan onnellisuutta, vaan usein myös yksinäisyyttä ja vieraantumista.

Laura Airola


Ohjaus & Käsikirjoitus: Erik Gandini
Kuvaus: Vania Tegamelli, Carl Nilsson
Leikkaus: Johan Söderberg
Esitys: SU klo 12.00, Bio Rex / Kesto: 1h 20min / Ikäraja: S /
Vuosi: 2015 / Kieli: ruotsi (huom! englanninkielinen tekstitys!) / Teema: Parasta RuotsistaMark