THE INVISIBLE LIFE OF EURÍDICE GUSMÃO

(A Vida Invisível)


En överväldigande känslosam melodrama belönades i fjol som bästa film i Cannes-sektionen Un Certain Regard. Den brasilianska regissören Karim Aïnouz film The Invisible Life of Eurídice Gusmão börjar I 1950-talets Rio de Janeiro. Systrarna Guida och Eurídice har just blivit vuxna och blir åtskilda av sin skoningslösa far. Den ena blir besviken i kärlek och den andra blir tvungen att ge upp sin drömkarriär som pianist. Saknaden efter den älskade systern är närvarande under resten av livet.

I enlighet med sin genre avslöjar The Invisible Life även den samhälleliga situationen bakom familjerelationerna och de könsnormer som särskilt hämmar kvinnorna. Kvinnornas ihärdighet och solidariteten mellan kvinnor håller ändå huvudkaraktärerna flytande. De gör sina liv så lyckliga som möjligt trots motgångar.

Filmen är en estetisk njutning som det lönar sig att se på vita duken. Aïnouz gör det mesta av det sydliga klimatet: filmen glöder i primärfärgerna och känslorna flammar i den tropiska värmen. Känslosam musik hör till systrarnas liv och lever med i turbulenserna.

Filmern baserar sig på en populär bok av Martha Batalha från år 2016.

Marjo PipinenRegi: Karim Aïnouz
Manus: Murilo Hauser, Inés Bortagaray, Karim Aïnouz
Huvudroller: Carol Duarte, Julia Stockler, Antônio Fonseca, Gregório Duvivier
Uppvisning: Lör klo 16.30, Karleby Arbetarhus / Speltid: 2h 19min / Åldersgräns: K16 /
År: 2019 / Språk: portugal (obs! undertexter på engelska!) / Tema: De bästa nyheterna från världenMark