SVINALÄNGORNA


Pernilla Augusts filmversion av Susanna Alakoskis roman har ett som namn mjukats upp. Hos oss heter den Sovinto, internationellt Beyond. Alakoskis självbiografiska roman Svinalängorna berättar om fenomenet som migrationen från Finland till Sverige på 1960- och 1970-talen åstadkom. Filmen kom ut 2006 i Sverige, hos oss år 2007 med namnet Sikalat. Originalnamnet syftar på det nedsättande namnet på finländarnas bostadsområde. Outi Mäenpää och Ville Virtanen spelar mamman och pappan i en sverigefinsk familj i filmens tillbakablickar.

Om man inte läst romanen, vet man inte om också Alakoskis berättelse mjukats upp i filmen. Sovinto, försoning, är i varje fall ett motiverat namn eftersom berättelsen handlar om överlevnad. Trots att svårigheterna som de vuxna i den finska familjen upplever i det nya landet kan delvis vara förståeliga, är det oskäligt att det alltid är barnen i familjen som får lida mest på grund av alkoholismen, grälen och våldet i relationen. Innan den dyrköpta försoningen nåtts simmar man i djupa vatten: filmen är oerhört bedrövande. Lyckligtvis skonar Pernilla August åskådaren genom att sammanfatta händelserna till en drygt en och en halvtimme lång film. Händelserna rör sig fram och tillbaka mellan det förflutna och nutiden och de olika tidsperioderna har filmats nyanserat.

Outi Mäenpää och Ville Virtanen, som bor i Stockholm, skulle resa till Karleby, men besöket har avbokats på grund av coronasituationen.Regi: Pernilla August
Manus: Pernilla August, Lolita Ray
Huvudroller: Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Noomi Rapace, Ola Rapace
Foto: Erik Molberg Hansen
Klipp:
Åsa Mossberg
Uppvisning: Lör klo 16.00, Karleby Arbetarhus / Speltid: 1h 40min / Åldersgräns: K15 /
År:
2010 / Språk: Svenska & finska / Tema: Det bästa från SverigeMark