Kokkolan
KinojuhlatSyyskuun 9.–12. / 2021


Mark


Kinojuhlien ohjelmisto julki: Itäeurooppalaisen ja pohjoismaisen elokuvan parhaimmistoa, avaruusopastusta ja Cannes-menestyjät Kokkolassa.

Kosmos-teemavuonna Kinojuhlien ohjelmistossa on muun muassa tieteiselokuvaa, itänaapurin parhaita ja Suomen kaksi Cannes-menestyjää: Hytti nro 6 sekä Khadar Ayderus Ahmedin Guled & Nasra.

Lipunmyynti käynnistyy verkossa keskiviikkona 1.9. klo 12.


Kinojuhlien ohjelmisto on viimein kasassa, mutta tiistaina tietoon tulleet Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston uudet yleisötapahtumia koskevat rajoitukset siirtävät lipunmyynnin aloitusta viikolla eteenpäin.

”Luultavasti Kinojuhlat voidaan järjestää samoin turvavälein ja -toimin kuin oli tarkoituskin, mutta katsomme vielä viikon verran, mihin tilanne kehittyy, ja siksi hieman lykkäämme lipunmyynnin aloittamista alkuperäisestä suunnitelmasta”, sanoo Kinojuhlien toiminnanjohtaja Laura Airola.

Kinojuhlien Kosmos-vuoden ohjelmistossa on muun muassa tieteiselokuvaa (Aelita: Queen of Mars, High life, Aniara), itänaapurin parhaita klassikkoja (Tarkovskin Peili, Klimovin Tule ja katso, Kalatozovin Kurjet lentävät), sekä uudempaa venäläistä laatuelokuvaa, kuten Andrei Zvjagintsevin vuonna 2017 Cannesissa parhaasta käsikirjoituksesta palkittu Leviathan sekä Cannesin Un certain regard -sarjassa parhaan ohjaajan palkinnolla palkittu Kantemir Balagovin Beanpole (2019).

1920-luvun mykkäelokuvia nähdään kaksi. Ukrainalaisen ohjaajan Dziga Vertovin Neuvostoliitossa kuvaama Mies ja elokuvakamera, jonka säestää muusikko Eero Grundström, sekä Jakov Protazanovin neuvostoliittolainen kulttiklassikko Aelita: Queen of Mars, jonka säestää kotimainen kulttiklassikko, Cleaning Women.

Harvinaisuuksiin lukeutuu poeettisen dokumenttielokuvan helmi СССР год 1966, jonka täyspitkä versio saa maailmanensi-iltansa Kokkolassa. СССР год 1966 on aiemmin esitetty maailmalla lyhyempänä versiona nimellä 235 000 000 tai CCCP 1966, mutta vasta nyt se nähdään ensimmäistä kertaa sellaisena, joka sen oli tarkoitus olla. Neuvostoliitossa sensuroitu filmikopio löytyi vastikään kuolleen ohjaajan Uldis Braunsin mökiltä. Latvian elokuva-arkisto on putsannut ja digitalisoinut kopion suuren yleisön nähtäväksi.

Toinen harvinaisuus on Suomessa vain kertaalleen aiemmin nähty Andrei Hržanovskin Puolitoista huonetta, joka on fiktiivinen kertomus Nobel-palkitusta runoilijasta Joseph Brodskystä. Se voitti ilmestymisvuonnaan 2009 muun muassa Venäjän parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen sekä parhaan käsikirjoituksen Nika-palkinnot. Lisäksi se palkittiin Karlovy Varyn elokuvajuhlilla parhaana itäeurooppalaisena elokuvana. Ohjaaja Andrei Hržanovski on myös tunnettu animaattori, dokumentaristi ja kirjailija, ja tämä kaikki näkyy hänen mestariteoksessaan.

Paikallisväriä tuo Juho Kuosmasen koostama näytös Kokkolassa eri vuosikymmeninä kuvatuista lyhytelokuvista. Vanhin elokuva on Kokkolassa 1970-luvulla toimineen Foto Klubin tuotos Olio, joka on kuvattu kaitafilmille Harrbådassa vuonna 1970.

Lisäksi Kinojuhla-kävijät saavat taas nauttia kotimaisista ennakoista vieraineen, kun kaksi kotimaista Cannes-menestyjää, maailman ensimmäinen täyspitkä somalinkielinen elokuva Guled & Nasra sekä kokkolalaistekijöiden Hytti nro 6 saavat ennakkoesityksensä Kokkolassa.

Ahmedin elokuvassa haudankaivaja Guledia näyttelevä Omar Abdi saapuu Kinojuhlien vieraaksi kertomaan, millaista oli kuvata elokuvaa Afrikan sarvessa sijaitsevassa Djiboutissa, jonne Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista. Hytti nro 6:n tiimoilta vieraiksi saapuvat muun muassa kirjailija Rosa Liksom sekä elokuvan naispääosan esittäjä Seidi Haarla.

Muita Kinojuhlien vieraita ovat toimittaja, kirjailija, sukupuolen representaatioista elokuvassa kirjan kirjoittanut Anu Silfverberg sekä Ursan tähtiopas Jonna Rintamäki, joka johdattaa kaikenikäiset Kinojuhla-kävijät avaruuden mittakaavojen saloihin.

Lisäksi Kokkolaan saapuu Suomen Latvian suurlähetystön delegaatio, jonka tuella vanha esityskopio СССР год 1966 -elokuvasta on saatettu kuntoon, ja jonka edustaja Maira Dobele on hankkinut Kinojuhlilla näytettäväksi kokoelman baltialaisia avaruusaiheisia animaatioelokuvia.

Musiikkielämyksiä tarjoavat muun muassa Arppa, jonka toinen pitkäsoitto Kinovalon alla julkaistaan syyskuun lopulla, sekä laulaja-lauluntekijä Lyyti, jonka toinen pitkäsoitto Toiveet ja helyt julkaistaan Kinojuhlien perjantaina.

Lisäksi luvassa perinteiseen tapaan lyhytelokuvien ilmaisnäytös tekijävieraineen.Lisätietoja:

Laura Airola
Toiminnanjohtaja
︎ +358 40 7370722︎    ︎
Mark