SAMEBLOD

(Saemien Virre)


Sameblod handlar om den fjortonåriga Elle Marja i 1930-talets Sverige. Elle Marja är dotter till sydsamiska renskötare som skickas till en internatskola tillsammans med lillasystern Njenna. Där blir flickorna förnedrade på grund av sina samiska rötter och blir utsatta för rasbiologiska undersökningar. Elle Marja börjar skämmas över sin bakgrund och bestämmer sig för att göra allt för att försvenska sig. Hon vill studera till lärare och flyr därför till Uppsala. Allt går ändå inte som planerat.

Regissören Amanda Kernells pappa är sydsamisk. Ämnet ligger henne alltså varmt om hjärtat och valen har hon gjort I enlighet med det. Filmen gör sig inte skyldig till kulturell appropriering, den berättar inte om ”de andra” då den skildrar den sydsamiska minoriteten. Från regissörens synvinkel handlar det om “oss” och mera experthjälp fås av skådespelarna. Den unga sydsamiska renskötaren Lene Cecilia Sparrok är i huvudrollen som Elle Marja. Sparrok fick Guldbagge-priset för bästa kvinnliga huvudroll och inte utan orsak. Sparrok och Kernell känner till ämnet så väl att filmen inte skor sig på exotik utan det är frågan om en stark, autentisk film om Sveriges kolonialistiska samtidshistoria.

Filmen belönades runtom i världen bland annat med EU-parlamentets Lux-pris. Priset togs emot av huvudrollsinnehavarna som påminde i sitt tal om hur deras kultur är utrotningshotad då klimatförändringen accelererar: Vi är fortfarande här; vi existerar också.”

Juho KuosmanenRegi & Manus: Amanda Kernell
Huvudroller: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok
Foto: Sophia Olsson
Uppvisning: Sön 12.00, Bio Rex / Speltid: 1h 47min / Åldersgräns: K12 /
År:
2016 / Språk: svenska, sydsamiska (undertexter på finska och svenska) / Tema: Det bästa från SverigeMark