SAAMELAISVERI

(Saemien Virre)Saamelaisveri kertoo 14-vuotiaasta Elle Marjasta 1930-luvun Ruotsissa. Elle Marja on eteläsaamelaisen poronhoitajaperheen lapsi, joka lähetetään pikkusiskonsa Njennan kanssa sisäoppilaitokseen. Siellä tyttöjä nöyryytetään saamelaisuutensa vuoksi ja he joutuvat rotubiologisten tutkimusten kohteeksi. Elle Marja alkaa hävetä taustaansa ja päättää kaikin tavoin ruotsalaistua. Hän haluaa opiskella opettajaksi ja karkaakin tätä varten Uppsalaan, missä asiat eivät kuitenkin mene suunnitelmien mukaan.

Ohjaaja Amanda Kernell on isänsä puolelta eteläsaamelainen, joten aihepiiri on läheinen ja valinnat sen mukaisia. Se ei sorru kulttuuriseen omimiseen, se ei kerro “heistä” kuvatessaan eteläsaamelaista vähemmistöä. Ohjaajan näkökulmasta käsin kyse on “meistä”, ja lisää asiantuntemusta tulee näyttelijöiden kautta. Päähenkilöä, Elle Marjaa, näyttelee Lene Cecilia Sparrok, eteläsaamelainen nuori poronhoitaja. Sparrok sai roolistaan parhaan naisnäyttelijän Guldbaggen eikä syytä suotta. Sparrok näyttelee roolinsa niin vakuuttavasti, että katsojalla hämärtyy kyky erottaa näyttelijä roolihahmostaan. Sparrok ei kuitenkaan näyttele itseään, hän ei ole vain luonnonvoima, jonka ohjaaja on valjastanut käyttöönsä. Kyse on näyttelemisestä siinä missä ammattilaistenkin kohdalla.

Sparrok ja Kernell tuntevat maastonsa niin hyvin, että lopputulos ei jää eksotiikalla rahastamiseksi, vaan kyseessä on vahvaa, todistusvoimaista elokuvaa Ruotsin kolonialistisesta lähihistoriasta.

Amanda Kernellin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva palkittiin ympäri maailmaa muun muassa Euroopan Parlamentin Lux-palkinnolla. Palkinnon kävivät noutamassa pääosien esittäjät, jotka muistuttivat palkintopuheessaan vähemmistökielien rikkaudesta ja uhanalaisesta kulttuuristaan ilmastonmuutoksen edetessä kiihtyvää vauhtia: “Me olemme täällä vielä; mekin olemme olemassa.”

Juho Kuosmanen


Ohjaus & Käsikirjoitus: Amanda Kernell
Pääosissa: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok
Kuvaus: Sophia Olsson
Leikkaus: Anders Skov
Esitys: SU klo 12, Bio Rex / Kesto: 1h 47min / Ikäraja: K12 /
Vuosi: 2007 / Kieli: Eteläsaame, ruotsi (suomenkielinen tekstitys) / Teema: Parasta RuotsistaMark