Karleby
FilmfestSeptember 11.–13. / 2020


MarkPresentationSverige & närhet


”En enda sak är viktig
och det är hjärtats lust
och att få vara samman med varandra”

Tove Jansson

Då vi för ett år sedan valde Sverige som temaland och närhet som Filmfestens tema kunde vi inte ha trott hur det ska gå för oss. Vi hann bjuda in gäster från andra sidan viken och planera en fin konsert tillsammans med Mellersta Österbottens Kammarorkester. Och då ställde coronaviruset hinder i vägen.

De begränsningar, karantän och säkerhetsavstånd som coronatiden har fört med sig ger ett ironiskt eko över temat närhet, men samtidigt understryker de dess betydelse. Scener med kyssar, kramar och till och med handskakningar känns som minnen från en värld som inte längre finns. Som något i ett museum. Och som det brukar vara, ökar saker och ting i betydelse när vi är tvungna att avstå från dem.

Det har varit osäkert om Karleby Filmfest ska kunna genomföras. Med vissa specialarrangemang får vi dock även i år njuta av fina filmer, diskussioner och inhemska gäster. De prisbelönta dokumentärfilmarna Virpi Suutari och Elina Talvensaari visar sina nya filmer och på plats är även den finska filmens nya löfte Hamy Ramezan. Förutom de inhemska filmerna innehåller programmet en bred översikt över svensk film, från Ingmar Bergman till Liv Strömqvist. På grund av de trånga utrymmena i caféet har vi flyttat fredagens och lördagens kvällsprogram till Yxpila, till Café Sahas kulturtält, där det är lättare att hålla säkerhetsavstånd från varandra. På fredagen får vi sjunga hittar från gamla finska filmer tillsammans i Allsång på Skansen-anda. Oona Airola och Olavi Uusivirta leder sången!

Lördagens höjdpunkt torde vara stumfilmen Huset Ushers Undergång som baserar sig på Edgar Allan Poes text. Den ackompanjeras av rockbandet Radiopuhelimet från Uleåborg. Kvällen avslutas med mer fantastisk livemusik då skivaktuella Arppa uppträder.

Innan Kino-skyltets ljus släcks på söndag sätter vi fokus på dokumentärfilm som har varit starkt framme i år. Våra gäster har blivit tvungna att fundera mycket över frågor om makt och ansvar i sitt arbete. De diskuterar tillsammans om relationen mellan dokumentären och verkligheten samt om dokumentäristens relation till sitt objekt.

Trots de exceptionella omständigherna bjuder vi igen på mycket liv på en kort tid! För att vi ska kunna njuta av varandras närhet även på andra ställen än på den vita duken, hoppas vi att Filmfesten förlöper på ett ansvarskännande sätt. Välkomna!

Juho Kuosmanen
Konstnärlig ledare

Laura Airola
VerksamhetsledareMarkKöp biljetter!
Förhandsförsäljningen av biljetterna börjar 1.9. på Bio Rex Kokkolas webbsidor (www.biorex.org).

Biljetter till Café Sahas evenemang är tillgängliga på evenemangskvällen med start kl. 20.00. Förhandsbokningar för Sahas evenemang (Allsång på Saha, Kinokonsert) via e-post: info@kinojuhlat.fi.

Biljettpriser:
10 € / uppvisning
12 € (premiärer Aalto & Ensilumi)
15 € Allsång på Saha
20 € Kinokonsert

Notera! Du kan också köpa en Kinojuhla-väska i ekologisk bomull, t-shirt och affischer designade av Elina Warsta.

EVENEMANGSLOKALER:

Karleby Arbetarhus, Borgmästaregatan 28
Arbetarhuset är Filmfestens huvudsakliga evenemangslokal. I caféet säljs god mat och dricka med Sverige-tema!

Biografen Bio Rex, Långbrogatan 33
Biografen Rio öppnades 1937 och sedan år 1956 har den kallats Bio Rex. Biografen har två biosalonger. På grund av coronatidens begränsningar finns det mindre platser än vanligt.

West Coast Billiard, Strandgatan 16
Stadens bästa bar, där man under Filmfesten kan njuta av t.ex. kortfilmer.

Café Saha, Såggatan 8
En oas i Yxpila. På gården står ett cirkustält där det är möjligt att njuta av filmer men också stämma upp i allsång.

Mark