Punainen ympyrä 

(Le Cercle Rouge)Jean-Pierre Melvillen Punaista ympyrää (1970) on kuvattu muun muassa elokuvaksi, jossa on vähän puhetta ja paljon tunnelmaa. Elokuvan mottona ja otsikon antajana toimii tekaistu lainaus Buddhalta: "Vaikka ihmiset kulkevat erillisiä teitään eivätkä tiedä toisistaan, niin määrättynä päivänä he vääjäämättä kohtaavat toisensa punaisessa ympyrässä".

Elokuvassa kaksi gangsteria kohtaa, suunnittelee arvokkaan jalokiviliikkeen ryöstön ja pyytää avuksi alkoholisoituneen entisen poliisin. Samanaikaisesti poliisivoimat yrittävät sinnikkäästi löytää ja napata roistot.

"Luulin aikani, että hyvän voi erottaa pahasta, mutta luulin väärin: kaikki ihmiset ovat samanlaisia. Sen minä pyrin näyttämään elokuvissani", on Melville itse todennut. Niinpä poliisin käyttämät menetelmät eivät poikkea roistojen käyttämistä: Melville kuvasi elokuvissaan rikollisten ja poliisien toimintaa niin, ettei tehnyt eroa hyvän ja pahan tai oikean ja väärän välillä. Poliisit voivat olla yhtä häikäilemättömiä kuin rikolliset. Melvillen näkemyksen mukaisesti ihmisen synnynnäinen viattomuus ei voi kestää: "Kaikki ihmiset ovat syyllisiä johonkin", hän antaa Punaisen ympyrän poliisipäällikön sanoa.

Punainen ympyrä oli Melvillen toiseksi viimeinen elokuva ja monen mielestä koko tämän uran parhaita. Ohjaajan elokuvista tuttuja vaiteliaita ja yksinäisiä miehiä esittävät Alain Delon, Yves Montand, Gian Maria Volonté ja André Bourvil.

Elokuvan kuuluisa, äänetön ryöstöjakso kestää 25 minuuttia ja on elokuvaa puhtaimmillaan, ilman ainuttakaan vuorosanaa.

Laura AirolaEsitys: LA klo 15:00, Bio Rex, Sali 2 / Kesto: 2h 20min / Ikäraja: K16 /
Vuosi: 1970 / Kieli: ranska / Tekstitys: englanti / Teema: Rikos & JännitysMark