PersepolisPersepolis on Marjane Satrapin omaelämäkerralliseen sarjakuvateokseen pohjautuva animaatioelokuva, joka kuvaa hienosti täydellistä henkisen ilmapiirin muutosta 1970-luvun lopun Iranissa, islamilaista vallankumousta seuranneina vuosina.

Elokuva kertoo Satrapin lapsuudesta 1970-80 -lukujen vaihteen Iranissa ja lopulta hänen päätymistään Pariisiin. Satrapi asui Iranissa 14-vuotiaaksi saakka, ja hänen lapsuutensa aikana islamilainen vallankumous (1979) mullisti koko yhteiskunnan, mutta etenkin naisten yhteiskunnallisen elämän, totaalisesti. Vallankumouksessa valta siirtyi länsimieliseltä Mohammad Reza Pahlavilta Ruhollah Khomeinin ja hänen kannattajiensa käsiin. Iranin islamilaisen tasavallaan perustuslakia alettiin päivittää yhteensopivaksi islamin lakien kanssa, ja pian vielä 1970-luvulla hyväksytyt bikinit vaihtuivat hijabeihin, joista tuli naisille pakollinen asu.

Satrapi oli vallankumouksen aikaan 10-vuotias. 1980-luvun alussa Iran oli alkanut muuttua vaaralliseksi kapinoivalle ja länsimaista pop-, punk- ja heavy-musiikkia kuuntelevalle teinille, ja niinpä vanhemmat lähettivät Satrapin Eurooppaan.

Satrapin sarjakuvaromaani on julkaistu lukuisilla kielillä, ja elokuvaksi se taipui Satrapin ja sarjakuvataiteilija Paronnaudin yhteistyönä. Elokuva, kuten sarjakuvakin, on samaan aikaan koskettava kasvutarina ja lämmin ja mustan huumorin sävyttämä komedia vakavasta aiheestaan huolimatta.

Satrapi onnistuu tuomaan Lähi-idän arjen lähelle ja muistuttaa, että ihmiset ovat samanlaisia tarpeineen, häpeän ja riittämättömyyden tunteineen, vapauden kaipuineen ja omine päänsärkyineen ja taisteluineen kaikkialla, Teheranista Kokkolaan. 

Laura AirolaEsitys: SU klo 12:00, Työväentalo / Kesto: 1h 36min / Ikäraja: K12 /
Vuosi: 2007 / Kieli: ranska / Tekstitys: suomi & ruotsi / Teema: AnimaatioMark