Pihla Viitala
NäyttelijäPihla Viitala on yksi Suomen työllistetyimpiä valkokangas- ja tv-näyttelijöitä.

Yksi hänen uransa merkittävimmistä rooleista on ollut naispääosa Aku Louhimiehen elokuvassa Käsky (2008), joka kertoo Suomen sisällissodasta. Jälkikäteen Viitala on kritisoinut Louhimiehen metodeja elokuvan kuvauksissa kovin sanoin.

Vuonna 2009 Viitala palkittiin European Film Promotionin tuomariston toimesta nuorten näyttelijöiden Shooting Stars -palkinnolla. Sen myötä Viitalan ura myös kansainvälistyi: Vuonna 2011 hän näytteli kreikkalaisessa Red Sky-elokuvassa ja hänellä on ollut rooli myös norjalaisessa Hellfjord-komediasarjassa (2012). Vuonna 2013 Viitala sai roolin Hollywood-elokuvassa Hannu ja Kerttu: Noitajahti. Rooli on yksi suurimmista suomalaisen näyttelijän Yhdysvalloissa tekemistä rooleista Taina Elgin jälkeen.

SuositussaMustat lesket -sarjassa Viitala näyttelee yhtä päähenkilöistä. Vuonna 2018 alkaneessa Karppi -rikossarjassa hän näyttelee päähenkilö Sofia Karppia. Karpin toinen kausi alkaa keväällä 2020.

Bergrothin Kinojuhlillakin nähtävässä tuoreessa Marian paratiisi -elokuvassa Viitala näyttelee unissasaarnaaja Maaria Åkerblomia.

Laura AirolaMark