Matti Ijäs
Ohjaaja ja käsikirjoittajaMatti Ijäs on Aki Kaurismäen ohella yksi harvoja suomalaisia edelleen aktiivisia auteur-ohjaajia; hän käsikirjoittaa ja ohjaa elokuvansa pääosin itse.

Kinojuhlilla kaikille vapaassa ulkoilmanäytöksessä nähdään Ijäksen 1980-luvun lopulla valmistunut kulttimainetta nauttiva Katsastus, joka perustuu Joni Skiftesvikin novelleihin.

Ijäs on ns. paljasjalkainen helsinkiläinen: hän varttui Helsingin Töölössä arkkitehtiäidin ja armeijanrakennusmestarina toimineen isän viisilapsisessa perheessä. Teini-ikäisenä hän ylsi uimahyppääjänä Pohjoismaiden nuorten mestariksi ja esiintyi kesäisin ympäri Suomea pellehyppyseurueessa.

Ijäs opiskeli tiedotusoppia Tampereen yliopistossa ja työskenteli Tukholmassa Ruotsin radiossa. 1970-luvun alkupuolella hän muutti Turkuun ja ryhtyi tekemään lastenohjelmia Ylen aluestudiossa. Ijäksen ensimmäinen ohjaustyö oli Vieras poika, vuonna 1974 ensi-iltansa saanut dokumentti kymmenvuotiaasta chileläisestä pakolaisesta.

1980-luvun alussa Ijäs siirtyi TV1:n televisioteatteriin, ja myös käsikirjoitti yhdessä Mikko Niskasen kanssa tämän elokuvanAjolähtö.Samalla vuosikymmenellä Ijäkseltä ilmestyi sarja omaleimaisia televisioelokuvia, kuten Venla-palkittu Viimeinen keikka(1984), Painija(1985) sekä Kokkolassakin nähtävä Katsastus(1988).

Teatterielokuvista vuonna 1990 valmistunut Räpsy & Dolly eli Pariisi odottaasai viimeistään yleisön rakastumaan Ijäksen lakoniseen huumoriin ja sen alla piilevään surumielisyyteen. Sen jälkeen ohjaaja on työskennellyt tasaisesti television ja teatterielokuvien parissa. Hetken aikaa 1990-luvun lopulla hän toimi myös TV1:n Kotikatu-sarjan ohjaajana.

Ijäs on naimisissa näyttelijä Milka Ahlrothin kanssa, ja he ovat tehneet myös yhdessä töitä tv-elokuvassa Puolin ja toisin(2013). 2000-luvulta Ijäksen elokuvista on parhaiten jäänyt mieleen kuitenkin Auli Mantilan ja JP Passin käsikirjoittama, hienoKaikella rakkaudella(2013), joka kertoo postikorttivalokuvaajan ja lappilaisen Ansan (Krista Kosonen) romanssista.

Ijäkselle myönnettiin vuonna 2000 elokuvataiteen valtionpalkinto. Vuonna 2002 hän oli yksi Pro Finlandia -palkituista.

Laura AirolaMark