LEVIATHAN

Asiat eivät voisi enää huonommin mennä. Automekaanikko Kolya on ajautunut kiistaan paikallisen pormestarin kanssa, joka haluaa pakkolunastaa hänen sukutalonsa toteuttaakseen tontille oman hulppean rakennusprojektinsa. Tunnelma pienessä kaupungissa on painostava ja tragedia alkaa tihentyä. Lopulta Kolya menettää malttinsa kohtalokkain seurauksin.

Venäläisen nykyelokuvan mestari Andrei Zvjagintsev maalaa elokuvassaan synkän ja ironisen kuvan Venäjän korruptoituneesta yhteiskunnasta. Ilmestyessään elokuva aiheutti Venäjällä kohun: uskonnon ja politiikan vääristyneitä valtarakenteita arvosteleva teos ei miellyttänyt päättäjiä. Samoin toinen toistaan synkemmät ihmiskuvat, toivottomuus, väkivalta ja loputon vodkanjuonti eivät antaneet kovin imartelevaa kuvaa nyky-Venäjästä.

Samaan aikaan aikaan elokuva on ihmeen kaunis ylistyslaulu ihmisyydelle, kärsimykselle ja elämän vimmalle. Sen jylhä tunnelma ja Barentsin alueen kylmänkauniit maisemat kehystävät kovaonnisen Kolyan tarinaa. Merenrannalla maatuva valaan luuranko on surumielinen metafora kaiken toivottomuudelle ja ikuisuudelle. 
Ohjaus: Andrei Zvjagintsev
Esitys: PE Klo 13 Bio Rex 2  / Kesto: 2h 22min / Ikäraja: 12 /  Vuosi: 2014 / Kieli: Venäjä, tekstitys: suomi & ruotsi / Mark