LEVIATHAN


Det kunde inte bli värre. Bilmekanikern Kolja har hamnat i en tvist med den lokala borgmästaren som vill expropriera hans släktgård för att bygga sin egen flotta byggnad istället. Stämningen i den lilla staden är tryckande och tragedin börjar förtätas. Slutligen tappar Kolja fattningen med ödesdigra konsekvenser.

Den ryska nutidsfilmens mästare Andrej Zvjagintsev målar en dyster och ironisk bild av det korrupta ryska samhället. Filmen orsakade ett ramaskri i Ryssland när den kom ut. Filmen kritiserar de förvrängda maktstrukturerna inom religion och politik och behagade inte beslutsfattarna. De dystra människoskildringarna, hopplösheten, våldet och det eviga drickande av vodka gav inte heller en värst smickrande bild av dagens Ryssland.

Samtidigt är filmen en överraskande vacker lovsång till mänskligheten, lidandet och livets frenesi. Den olycklige Koljas berättelse ramas in av den storslagna stämningen och de ödsligt vackra landskapen i Barentsregionen.  Ett valskelett som ligger och förmultnar vid havsstranden är en sorglig metafor för hopplöshet och evighet.Regi: Andrej Zvjagintsev
Uppvisning: FRE klo 18  Bio Rex 2 / Speltid: 2h 22min / Åldersgräns: 12 /
År: 2014 / Språk: Ryska (finska & svenska undertexter)Mark