KURJET LENTÄVÄT

Ohjaaja Mihail Kalatozov syntyi vuonna 1903 Tbilisissä ja hänellä oli jo pitkä elokuvaura takanaan, kun hän ohjasi elokuvan Kurjet lentävät vuonna 1957. Elokuva edusti sekä tarinaltaan että kuvaukseltaan uutta tyyliä ja herätti huomiota myös ulkomailla niin paljon, että sai Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen Palmun vuonna 1981. Elokuvan uskotaan antaneen innoitteita Ranskan elokuvan uudelle aallolle.

Elokuva kertoo moskovalaisista nuorista rakastavaisista Veronikasta ja Boriksesta, jotka tarinan alkaessa viettävät yhteistä aikaa valoisana kesän yönä Moskovan kaduilla. Veronika suunnittelee jo innokkaasti häitäkin, mutta aikeen keskeyttää alkava sota.

Alun tapahtumat sijoittuvat hetkeen kesäkuussa 1941, jolloin Saksa hyökkäsi Venäjälle. Boris katsoo velvollisuudekseen ilmoittautua vapaaehtoiseksi sotaan. Elokuva kertoo näiden nuorten kohtalosta sodan keskellä ja erityisesti kuvaus toi elokuvaan uudenlaista syvää tunnelmaa.

Tämä elokuva on kirjailija Rosa Liksomin suosikkielokuva. Myös ohjaajat Francis Ford Coppola ja Martin Scorsese ovat kertoneet sen olevan heidän suosikkielokuviaan.
Ohjaus: Mihail Kalatozov,
Käsikirjoitus: Viktor Rozov oman näytelmänsä ”Vetsho zhivejat” mukaan
Pääosissa: Tatjana Samoilova, Aleksei Batalov, Vasili Merkurjev, Aleksandr Švorin, Svetlana Haritonova & Valentin Zubkov
Kuvaus: Sergei Urusevski
Leikkaus: Maria Timofejeva
Esitys: LA Klo 13 Kokkolan Työväentalo / Kesto: 1h 37min / Ikäraja: 12 / Vuosi: 1957/ Kieli: Venäjä, tekstitys: suomi & ruotsi / Mark