OCH TRANORNA FLYGA


Regissören Michail Kalatozov föddes år 1903 i Tbilisi och hade redan en lång filmkarriär bakom sig då han regisserade Och tranorna flyga år 1957. Filmen representerade en ny stil både när det gäller handling och när det gäller foto och väckte uppmärksamhet även utomlands i den grad att den belönades med Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes 1981. Filmen tros ha gett inspiration till den nya franska filmvågen.

Filmen berättar om det unga kärleksparet Veronika och Boris som i början av filmen tillbringar en ljus sommarnatt tillsammans på Moskvas gator. Veronika planerar redan ivrigt ett bröllop, men planeringen avbryts av kriget.

Händelserna i början av filmen utspelar sig alltså på sommaren 1941 då Tyskland attackerar Ryssland. Boris ser det som sin plikt att anmäla sig som frivillig att gå ut i kriget. Filmen berättar om det unga parets öde mitt i ett krig. Fotografin i synnerhet gav filmen en ny typ av djup stämning.

Filmen är författaren Rosa Liksoms favoritfilm. Även regissörerna Francis Ford Coppola och Martin Scorsese har berättat att filmen är en av deras favoriter.Regi: Michail Kalatozov
Manus: Viktor Rozov på basis av sitt pjäs ”Vetsho zhivejat”
Huvudroller: Tatjana Samoilova, Aleksei Batalov, Vasili Merkurjev, Aleksandr Švorin, Svetlana Haritonova & Valentin Zubkov
Foto: Sergei Urusevski
Klipp: Maria Timofejeva
Uppvisning: LÖ klo 13  Karleby Arbetshus / Speltid: 1h 37min / Åldersgräns: 12 /
År: 1957 / Språk: Ryska (finska & svenska undertexter)Mark