KORTFILMER


Den traditionella kortfilmskvällen med gratis inträde ordnas på fredag på West Coast! I år innehåller kvällen fyra kortfilmer och en premiär för en musikvideo.

HÄNDELSE VID BANK

Ruben Östlund är en av Svergies kändaste och intressantaste regissörer. Hans långfilm Turisten (2014) ses på Filmfesten på lördag, men lite försmak om regissörens lakoniska stil kan man få genom kortfilmen Händelse vid bank. Kortfilmen skildrar ett verkligt, misslyckat bankrån. Kortfilmen vann en Guldbjörn på Filmfestivalen i Berlin 2010.

BURNED RUBBER ON ASPHALT

Tinja Ruusuvuori är manusförfattare och regissör, vars kortfilmsdokumentär Untitled (Burned rubber on asphalt) undersöker urpsrunget till mystiska däckspår i Norge. Dokumenten vars stämning påminner om Twin Peaks belönades två gånger på filmfesten i Tammerfors 2018.

HOPPTORNET

Axel Danielsons och Maximilian Van Aertrycks Hopptornet är ett kortfilmsdokumentär om människor uppe i 10 meter. Människor som kliver upp i hopptornet för första gången i sitt liv måste bestämma sig ifall de hoppar ner eller svänger tillbaka till trapporna medan kameran filmar. Hopptornet är en intressant skildring om människor i en sårbar situation.

LISTEN

Hamy Ramezans kortfilm Listen skildrar en kvinna klädd i burka och hennes son på en dansk polisstation där de gör en anmälan om en våldsam make. Tolken tycks vara ovillig att ta emot kvinnans ord. Listen är en skildring om kulturell isolering och byrokratins likgiltighet. Ramezans debutfilm Ensilumi har världspremiär i Karleby på lördagkväll.

LÄPI

Essäisten och författaren Antti Nylén, som har gästat Filmfestens Bresson-extra, har regisserat Olavi Uusivirtas nya musikvideo. Videon har premiär i slutet av kortfilmskvällen.Kortfilmer på West Coast: fre. klo 20, West Coast Billiard / Speltid: n. 90 min / Språk: finska, svenska, norska, danska, arabia, engelska / GRATIS INTRÄDE!Mark