KARLEBY -FILMER


Filmfesten presenterar stolt lokalt kunnande. Visningen består av filmer som inspelats i Karleby under olika decennier. Foto-klubi som samlades på ungdomscaféet i stan står bakom färgfilmen OLIO från år 1970. Foto-klubi samlades på fredagar med målet att “öka sitt filmkännedom”. För att nå detta mål såg man på och recenserade filmer. I en artikel som Filmfesten fått tag på berättas det att “Svårigheterna med att göra filmer upplevdes konkret när man gjorde kortfilmen.”

Bland kortfilmerna finns också detektivthrillern ICE från år 1988 där huvudrollen spelas av Filmfestens konstnärliga ledare Juho Kuosmanen. ICE filmades kring Villa Elba, i en miljö som då såg ut att vara väldigt förfallen. Det utlovas nordic noir med en massa oavsiktlig komik.

En av de nyare filmerna är Sotavangin perintö av Manu Kerola. Den svartvita stumfilmen är en road movie och handlingen är förknippad med ett fångläger för ryska soldater som fanns i Vuolle i Kelviå åren 1941-1942. Trots filmens tema fjäskar man inte för publiken med allvarliga reflektioner, snarare tvärtom. Filmen har fått intryck från westernfilmer, men istället för en häst har vi en Honda Monkey.

Vi vet också om andra pärlor till film och försöker få tag på dem så att de kan beundras av den stora massan, men vi har inte ännu fått tag på visningskopior. Så håll utkik! Vi ger mera information närmare festivalen.Uppvisning: LÖ klo 12 Kokkola Arbetshus / Speltid: 45min / Åldersgräns: 7 / Språk: FinskaMark