Katsastus 

(The Wedding Waltz)”Pikkuvikoja. Heleppo korjata.”

”Halipatsuippa, ei maistuis pisarat mökäöljyä”

Kuudentoista ja kahdenkymmenen ikävuoden välillä kaveripiirissäni kommunikoitiin lähinnä Matti Ijäksen Katsastus-elokuvan repliikeillä. Ne tuntuivat sopivan joka paikkaan, naurattavan aina ja luovanyhteenkuuluvuuden tunnetta. Välillä muita sanoja ei tarvittu.

Joni Skiftesvikin novelleihin Vanha mies,Näprääjäja Katsastusperustuva elokuva oli Kokkolan kirjaston lainatuin elokuva 1990-luvulla. Ainakaan se ei ollut koskaan saatavilla ja varauksia oli lukuisia. Ijäksen pettämätön lakoninen huumori ja Skiftesviikin novellien niukka ilmaisu ovat täydellinen pari.

Huumorin lisäksi Katsastuson elokuva vanhenemisesta ja vastuun kantamisesta, lähinnä näiden kahden vaikeudesta suomalaisille miehille. Elokuvan kantavana tarinana on Viltterin (Vesa Vierikko) matka isäksi. Elokuvan alussa Viltteri ja Mallu (Kaija Pakarinen) saavat lapsen ja menevät naimisiin, vaikka lapsen isästä ei olekaan täyttä varmuutta. Viltterin huomio kiinnittyykin vanhaan autoon ja katsatusreissuun kohti Ruotsia. Nelikymppinen Öövini (Sulevi Peltola) taas viihtyy yhä kiusanteossa ja nakkikoppitappeluissa: ”Aikanen mies ja lättähattujen hommissa!”

Kuten Ijäksen elokuvat aina, tämäkin on kestänyt hyvin aikaa. Ijäs katsoo pohjoissuomalaisen pikkukylän reppanoita lämpimästi ja ymmärtäen. Se on edelleen hauska, koskettava ja unohtumattomat lausahdukset napsahtelevat kohdalleen riemukkaalla tarkkuudella.

Jussi RantamäkiEsitys: LA klo 21:00, Työväentalo / Kesto: 1h 6min / Ikäraja: S /
Vuosi: 1988 / Kieli: suomi / Teema: UlkoilmanäytösMark