Kapernaum - 
Kaaoksen Lapset 

(Capernaüm)Tätä elokuvaa on vaikeaa olla rakastamatta sen synkästä aiheesta huolimatta. Kapernaum kuvaa lapsia kaaoksessa. Se ei anna juuri toivoa, ei jätä katsojalle edes onnellista loppua. Jopa huvipuistot ja syntymäpäiväkakut ovat elokuvassa syvän surullisia. (Suositus kaikille todellisille melankolikoille!)

Elokuvan taika on sen rytmissä, tarinassa, voimakkaissa kuvissa ja etenkin pääosaa esittävän Zain Al Rafeean koko elokuvaa kannattelevassa ihmeellisessä olemuksessa ja näyttelijäntyössä. Elokuva jatkaa hienojen lapsuuskuvien sarjaa viime vuonna Kinojuhlilla nähtyjen Sean Bakerin Florida Projectin tai Alice Rohrwacherin The Wondersin tapaan. Kapernaumin vire on tosin vakavampi, eikä sitä ole edes yritetty keventää huumorilla.

Kapernaum kertoo nuoren pojan, Zainin, elämästä Beirutin slummissa. Zain viettää päivänsä tehden töitä auttaakseen perhettään selviytymään. Kun Zainin sisko vihitään pakko-avioliittoon, Zain saa tarpeekseen ja päättää lähteä etsimään tulevaisuuttaan jostain muualta. Zain harhailee tienvarsilla ja kulkee halki slummien etsiessään jotain mihin tarttua, mutta kaikkialla tuntuu olevan vain vaaraa ja epävarmuutta. Onneksi Zain löytää huvipuistosta siivoojana työskentelevän Rahilin (Yordanos Shiferaw), johon Zain voi luottaa, edes hetken.

Ei ihme, että elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon, ja oli myös Libanonin Oscar-ehdokas. Samalla elokuvan ohjaaja teki historiaa olemalla ensimmäinen Oscar-ehdolla oleva arabinainen. Ohjaaja Nadine Labakilta oli onnistunut valinta kuvata elokuva autenttisissa ympäristöissä, Beirutin pölyävillä kaduilla. Myös elokuvan käsikirjoituksesta vastaava Labaki on käyttänyt materiaalina tarinoita haastattelemiltaan pakolaislapsilta. Kaikki näyttelijät ovat amatöörejä, mukaan lukien Zainia esittävä ilmiömäinen Zain Al Rafeea. Zain on syyrialainen pakolainen ja esiintyy elokuvassa omalla nimellään. Tämä elokuva on hyvä nähdä, vaikka se kuristaakin katsojaa maailmantuskallaan.

Anna AirolaEsitys: SU klo 17:00, Bio Rex, Sali 2 / Kesto: 2h 6min / Ikäraja: K12 /
Vuosi: 2018 / Kieli: arabia / Tekstitys: suomi & ruotsi / Teema: DraamaMark