Kaksi päivää, yksi yö

(Deux Jours, Une Nuit)Kaksi päivää, yksi yö on rankasta aiheestaan huolimatta hyvin kaunis elokuva.

Se kertoo belgialaisen Sandran — uskomattoman hieno roolityö Marion Cotillardilta — taistelusta oman työpaikkansa puolesta. Hän on palannut töihin sairauslomalta, mutta saa kuulla että hänen työpaikkansa on uhattuna. Työkavereille on tarjolla 1000€ bonus, mutta se edellyttää yhden työntekijän irtisanomista. Elokuva sijoittuu yhteen viikonloppuun, jonka aikana Sandra pyrkii vakuuttamaan työkaverinsa, jotta hän saisi pitää työpaikkansa.

Sandra on Marion Cotillardin upein roolityö. Hän ei paistattele Oscar-voittajan valossa tai meikeissä, vaan tulkitsee Sandran naturalistisella tarkkuudella. Romahtanut ryhti ja kireät hartiat saavat toivomaan pelkästään hyvää tälle elämän omaa taisteluaan käyvälle arjen sankarille.

Jean-Luc ja Pierre Dardenne piirtävät eteemme yhteiskunnan, jossa työn ympärille rakentuu sekä identiteetti että merkityksellisyys ja onnellisuus. Dardennen veljekset tuntevat kuvaamansa maailman ja ihmiset tarpeeksi hyvin ymmärtääkseen, että köyhyys ei ole ainoastaan rahan puutetta, vaan köyhyys on tunne.

Kaksi päivää, yksi yö sijoittuu voimakkaan kilpailun maailmaan, jossa solidaarisuus on katoava luonnonvara. Työtaistelut eivät ole enää kollektiivisia, vaan niitä käyvät työntekijät yksinään toisiaan vastaan. Kukaan heistä ei ole rikas tai ahne, mutta toiset ovat hieman toista itsekkäämpiä. Ja jokaisella tuntuu olevan oma elämä pelissä.

Jean-Pierre ja Luc Dardennen elokuvat on erittäin pelkistettyjä, mutta juuri sen vuoksi voimakkaan tunteellisia. Tunteita ei paisutella, vaan ne tulevat iholle naturalistisen kuvauksen ja näyttelemisen sekä ihmiskuvan tarkkuuden ansiosta. Heidän elokuvissaan toistuu filosofi Emmanuel Levinasin ajatukset toisen kohtaamisesta. Levinasia lainaten: ”Elämässä ei ole kyse siitä, että eristäydyttäisiin jonkin ehdottomasti yksityisen ja suljetun sisäisyyden alueen rajoihin, vaan vastuullisuudesta toisesta”.

Dardennen veljekset ovat aikamme ylistetyimpiä ohjaajia, ja Kaksi päivää, yksi yö on kenties heidän paras elokuvansa.

Juho KuosmanenEsitys: LA klo 19:00, Bio Rex, Sali 2 / Kesto: 1h 35min / Ikäraja: K12 /
Vuosi: 2014 / Kieli: ranska / Tekstitys: suomi & ruotsi / Teema: DraamaMark