Joonas Haavisto
MuusikkoKansainvälisesti palkittu jazzpianisti ja säveltäjä, kokkolalaislähtöinen Joonas Haavisto säestää Kinojuhlien kickstart-tapahtumassa Buster Keaton -mykkäelokuvaklassikon Kameramies (The Cameraman, 1928).

Millainen elokuva sinulla on sävellettävänä ja säestettävänä?
- Olen katsonut Kameramiehen jo pari kertaa ja ihastunut siihen. Se on hyvin selkeä elokuva, tunnelmat ja sanoma välittyvät siitä hyvin. Siitä paistaa läpi sama hyväntahtoisuus ja rakkaus kuin erään kokkolalaislähtöisen ohjaajan elokuvasta, sanoo Haavisto viitaten Juho Kuosmasen Hymyilevään mieheen.

Miten olet lähestynyt projektia?
- Tärkeimpänä pidän sitä, että musiikin kautta välittyvät elokuvan tunteet ja tunnetilat. Sävellän jotakin etukäteen, en esimerkiksi poissulje teemoja tai jonkinlaista tunnarinomaista kappaletta. Jätän sävellysten ympärille liikkumavaraa, sillä leipälajejani ovat kuitenkin jazz ja improvisaatio ja niitä aion käyttää säestyksessä.

Mitä odotat tapahtumalta?
- Olen käynyt jo kurkkimassa Työväentalolla ja se on ympäristönä täydellinen tällaiselle tapahtumalle. Siellä on akustinen pystypiano, jolla säestän elokuvan. Se tekee tilaisuuden hyvin autenttiseksi. Veikkaan, että siellä ei tarvitse tehdä mitään ihmeitä – tilan, elokuvan ja musiikin yhdistelmä saa varmasti yleisön mukaansa.

Maria StoreMark