IL CAPITANODen finländska småkriminellen Juha Valjakkala dödade tre personer i Åmsele kommun i norra Sverige sommaren 1988. Jan Troell frossar inte i morden i filmen som baserar sig på verkliga händelser. Istället följer han två vilskekomna unga människor på ett konstaterande sätt då de går mot en oundviklig tragedi.

Kameran dokumenterar sommarnätterna i norden bländande vackert. Bakom kameras står regissören själv, en verklig auteur, som förutom att han regisserat och filmat även klippt filmen, skrivit manus till den och producerat den tillsammans med Göran Setterberg.

Finland är representerad i filmen både i gott och ont. Unga amatörer, de fantastiska Maria Heiskanen och Antti Reini valdes till huvudrollerna som den motbjudande småkriminella med dåligt självförtroende och flickvännen som fungerar som ögonvittne och berättarröst.

Troell skulle förtjäna en egen temadag på Filmfesten. Hans anspråkslösa och tysta persona skapar inga rubriker, men hans betydelse för den svenska filmkulturen är obestridlig.

Il Capitano belönades med Silverbjörnen vid Filmfestivan i Berlin. Den tidigare utkomna filmen

Utvandrarna fick fem Oscarsnomineringar och inte bara för bästa utländska film utan bästa film. Förutom det belönades den med två Golden Globe priser. Troell har själv sagt att han är mest stolt över just filmen Il Capitano.
Regi: Jan Troell
Manus: Jan Troell, Göran Setterberg
Huvudroller: Antti Reini, Maria Heiskanen
Foto & klipp: Jan Troell
Uppvisning: Sön klo 14.00, Karleby Arbetarhus / Speltid: 1h 50min / Åldersgräns: K14 /
År: 1991 / Språk: svenska & finska undertexter / Tema: Det bästa från SverigeMark