IL CAPITANO

- nuori kapinallinenJan Troellin elokuva perustuu tositapahtumiin. Kesällä 1988 suomalainen pikkurikollinen Juha Valjakkala tappoi Åmselen kunnassa Pohjois-Ruotsissa kolme henkilöä. Jan Troell ei sorru mässäilemään surmatyöllä, vaan seuraa kahden hukassa olevan nuoren ihmisen vääjäämätöntä kulkua kohti tragediaa viileän toteavalla tyylillään. Niin se käy, kuten Vonnegut sanoisi.

Elokuva tuo mieleen Terrence Malickin esikoiselokuvan Julma maa. Se ei moralisoi, vaan tyytyy katsomaan. Häikäisevän kauniisti pohjoisen kesäöistä maisemaa tallentavan kameran takana on ohjaaja itse, todellinen auteur, joka ohjaamisen ja kuvaamisen lisäksi on myös käsikirjoittanut, leikannut ja tuottanut elokuvan yhdessä Göran Setterbergin kanssa.

Suomi on edustettuna elokuvassa hyvässä ja pahassa. Huonon itsetunnon omaavan vastenmielisen pikkurikollisen ja silminnäkijänä sekä kertojaäänenä toimivan tyttöystävän rooleihin valittiin nuoret amatöörit, huikean hyvät Maria Heiskanen ja Antti Reini. Maailmanlaajuista huomiota saanut elokuva toimi räjähtävänä lähtölaukauksena uralle, joka on saanut jatkua menestyksekkäästi lahden molemmin puolin tähän päivään saakka. Jan Troell ei puhu lainkaan suomea, joten nuorten näyttelijöiden harteille laitettiin paljon vastuuta. Apulaisohjaajana, tulkkina ja näyttelijöiden sijaisäitinä toimi suomalainen dokumentaristi Erja Dammert.

Jan Troell on Ruotsin menestyneimpiä elokuvaohjaajia ja ansaitsisi Kinojuhlilta oman teemapäivänsä. Hänen vaatimattomasta ja hiljaisesta persoonastaan ei revitä iltapäivälehtiin otsikoita, mutta hänen merkityksensä ruotsalaisen korkealla liitävän elokuvakulttuurin parissa ovat kiistattomat. Il Capitano palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella Karhulla. Häneltä aiemmin ilmestynyt Maastamuuttajat sai viisi Oscar-ehdokkuutta, eikä ainoastaan parhaasta ulkomaisesta elokuvasta, vaan parhaasta elokuvasta. Lisäksi se palkittiin kahdella Golden Globe -palkinnolla.

Maastamuuttajien jatko-osa Raivaajat oli sekä Oscar, Golden Globe että Jussi-ehdokkaana parhaasta ulkomaisesta elokuvasta. Hänen esikoiselokuvansa Tässä on elämäsi on äänestetty Ruotsin kaikkien aikojen parhaimpien elokuvien listalla kärkisijoille. Viimeisin valmistunut pitkä elokuva on vuodelta 2008, Ikuistetut hetket, jonka pääosassa loistaa jälleen Maria Heiskanen.

Oscar- ja Jussi-ehdokkuuksista huolimatta Troell on itse todennut olevansa ehkä eniten ylpeä juuri Il Capitano -elokuvastaan.

Juho KuosmanenOhjaus: Jan Troell
Käsikirjoitus: Jan Troell, Göran Setterberg
Pääosissa: Antti Reini, Maria Heiskanen
Kuvaus & Leikkaus: Jan Troell
Esitys: SU klo 14, Kokkolan Työväentalo / Kesto: 1h 50min / Ikäraja: K14 /
Vuosi: 1991 / Kieli: ruotsi, suomi / Teema: Parasta RuotsistaMark