Kokkolan
KinojuhlatSyyskuun 9.–12. / 2021


MarkEsittelyKosmisia elokuvaelämyksiä ja loistavia tekijävieraita syyskuisessa Kokkolassa

Kinojuhlien erikoisohjelmistossa nähdään Hytti nro 6 -ennakkonäytösten lisäksi muun muassa Cleaning Womenin säestämä tieteiselokuvan mestariteos Aelita ja maailmanensi-iltansa saava harvinaisuus CCCP 1966. Kinojuhlien ohjelmisto julkaistaan tiistaina 24.8, lipunmyynti käynnistyy keskiviikkona 25.8.

Kinojuhlien vuoden teema on Kosmos, ja ohjelmisto pitää sisällään itänaapurin parhaita elokuvia, säestettyä mykkäelokuvaa, ja tietysti kokkolalaistekijöiden Venäjällä kuvatun, Suomessa toistaiseksi ennennäkemättömän Hytti nro 6 -elokuvan.

Kaikki Kinojuhlien näytökset tapahtuvat tänä vuonna Kokkolan Työväentalolla ja Bio Rexissä, lukuunottamatta Hytti nro 6:n ennakkonäytöksiä, joita järjestetään eri puolilla kaupunkia, useassa eri paikassa torstaina 9.9.2021.

Erikoisuuksiin vuoden ohjelmistossa kuuluvat muun muassa omalaatuisen Cleaning Women -yhtyeen säestämä neuvostoliittolainen mykkäelokuva Aelita. Aleksei Tolstoin romaaniin perustuva elokuva valmistui vuonna 1924, ja on yksi varhaisimmista avaruuteen sijoittuvista tieteiselokuvista.

Cleaning Women tunnetaan poikkitaiteellisista tempauksistaan, kuten audiovisuaalisista installaatioista ja mykkäelokuvasäestyksistä. Yhtye soittaa sähköisesti vahvistetuilla kodinhoitovälineillä, kuten pyykinkuivaustelineillä, pesukoneen rummuilla ja roskapöntöillä.

Toinen Kinojuhlilla nähtävä harvinaisuus, upea visuaalinen potretti itänaapurin lähihistoriasta, CCCP 1966 nähdään Kokkolassa maailmanensi-iltana. Kinojuhlien filmiliikenteestä tänä vuonna huolehtinut elokuvaohjaaja Maira Dobele on saanut elokuvan pitkän leikkausversion käsiinsä, ja se saatetaan näytöskuntoon yhteistyössä Latvian suurlähetystön kanssa. Täysimittainen, ennennäkemätön filmikopio on löytynyt vastikään menehtyneen latvialaisen elokuvaohjaaja Uldis Braunsin sängyn alta.

CCCP 1966 kuuluu 1960-luvun kunnianhimoisimpiin elokuvataideteoksiin. Se sijoittuu Venäjän vuoden 1917 vallankumouksen 50-vuotisjuhlinnan paikkeille. Elokuva on tehty ilman ääntä, jolloin kuvat puhuvat puolestaan musiikin säestyksellä. Lopputulos on tunteellinen ja visuaalisesti upea muotokuva ajattomista ihmiselämän hetkistä.

Tekijävieraiksi ja keskustelijoiksi Kokkolaan saapuvat muun muassa Hytti nro 6 -romaanin kirjoittanut Rosa Liksom ja katseen vallasta ja sukupuolesta elokuvassa kirjan kirjoittanut Anu Silfverberg.

Kinojuhlien ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan ensi viikon tiistaina, ja lipunmyynti alkaa seuraavana päivänä, keskiviikkona Bio Rex Kokkolan verkkosivuilla ja toimipisteessä klo 12.


Tervetuloa elokuviin!


Koronatilanteesta johtuen Kinojuhlien näytöspaikkoihin on myynnissä lippuja vain rajoitetusti, jotta turvaväleistä voidaan huolehtia. Näytöksiin voi tulla vain aivan terveenä, ja suosittelemme lämpimästi hengityssuojainten käyttöä sekä koronarokotuksen hankkimista ennen Kinojuhlien kyytiin hyppäämistä!

Juho Kuosmanen
Taiteellinen johtaja

Laura Airola
ToiminnanjohtajaMarkOsta Liput!


Kinojuhlien liput myydään koronan johdosta 1.9. alkaen Kokkolan Bio Rexin verkkokaupassa (www.biorex.org).


Liput näytöksiin 10 € paitsi:

Hytti nro. 6 -ennakkonäytökset 15 € (Snellman-salin erikoisnäytös 35 €, sisältää tarjoilua ja oheisohjelmaa)

Kinokonsertit 20 €

Keikat (Arppa Show, Lyyti, Penseät hevoset): 15 €

Keskustelutilaisuudet ja lyhytelokuva-näytös ovat maksuttomia.TAPAHTUMAPAIKAT:

Kokkolan Työväentalo, Pormestarinkatu 28
Kokkolan Työväentalon vanhin osa on rakennettu 1800-luvun lopulla. Talosta alkoi aikanaan Kokkolan Teatterin toiminta. Työväentalo on Kinojuhlien päänäytöspaikka ja sen kahvilasta saa pientä Venäjä-teemaista syötävää ja juotavaa!

Elokuvateatteri Bio Rex, Pitkänsillankatu 33
Elokuvateatteri Rio avattiin 1937 ja vuonna 1956 sen nimi vakiintui Bio Rexiksi. Teatterissa on kaksi salia. Korona-ajan rajoitusten vuoksi paikkoja on vähemmän kuin tavallisesti.

West Coast Billiard, Rantakatu 16
Kaupungin paras baari, jossa voi Kinojuhlien aikaan mm. katsoa lyhytelokuvia.

Ykspihlajan toimitalo, Satamakatu 40

Snellmansali, Vingenkatu 18Mark