Kokkolan
KinojuhlatSyyskuun 11.–13. / 2020


MarkEsittelyRuotsi & läheisyys

”En enda sak är viktig
och det är hjärtats lust
och att få vara samman med varandra”

Tove Jansson

Emme olisi vuosi sitten uskoneet, miten meille käy, kun valitsimme Ruotsin tämän vuoden elokuvamaaksi, ja teemaksi läheisyyden. Ehdimme jo kutsua lahden takaa tekijävieraita ja suunnitella hienon yhteistyönäytöksen Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa, kunnes korona heitti kapulansa myös meidän rattaisiin. Korona-ajan rajoitteet, karanteenit ja turvavälit tuovat läheisyys-teemaamme vahvan ironisen kaiun, mutta myös alleviivaavat sen merkitystä. Elokuvien suutelukohtaukset, halaukset ja jopa kättelyt tuntuvat olevan kuin muistoja menneestä maailmasta, museoituja tilanteita.

Kinojuhlien toteutuminenkin on ollut vaakalaudalla, mutta pienin poikkeusjärjestelyin saamme tänäkin vuonna nauttia hyvistä elokuvista ja keskusteluista sekä kotimaisista tekijävieraista. Uudet elokuvansa tuovat näytille palkitut dokumentaristit Virpi Suutari ja Elina Talvensaari, sekä uuden suomalaisen elokuvan lupaus Hamy Ramezan. Kotimaisten elokuvien lisäksi ohjelmistosta löytyy laaja katsaus ruotsalaiseen elokuvaan, Ingmar Bergmanista Liv Strömqvistiin.

Työväentalon kahvion ahtauden takia perjantain ja lauantain iltaohjelmat on siirretty Ykspihlajaan, Kahvila Sahan kulttuuritelttaan, jossa turvavälit on helpompi huomioida. Perjantaina pääsemme Allsång på Skansenin hengessä yhteislaulamaan suomifilmien iskelmiä, esilaulajina Oona Airola sekä Olavi Uusivirta!

Lauantai-illan kohokohta lienee Edgar Allan Poen tekstiin perustuva mykkäelokuva Usherin talon häviö, säestäjänä legendaarinen oululainen rockyhtye Radiopuhelimet. Illan päätteeksi lisää loistavaa livemusiikkia tarjoilee esikoislevynsä juuri julkaissut Arppa.

Sunnuntaina ennen kuin Kino-kyltin valo sammuu, keskitymme vielä hetkeksi tänä vuonna vahvasti esillä olevaan dokumenttielokuvaan. Tekijävieraistamme kaikki ovat joutuneet pohtimaan työssään paljon dokumentaristin valta- ja vastuukysymyksiä, ja keskustelevat yhdessä dokumentin ja todellisuuden suhteesta, sekä dokumentaristin suhteesta kohteeseensa.

Poikkeuksellisista ajoista huolimatta varsin tiivistettyä elämää on siis jälleen tarjolla! Jotta pääsemme pian nauttimaan toistemme läheisyydestä myös muualla kuin valkokankaalla, toivomme että juhlat sujuvat vastuullisissa merkeissä. Tervetuloa!

Juho Kuosmanen
Taiteellinen johtaja

Laura Airola
ToiminnanjohtajaMarkOsta Liput!


Kinojuhlien liput myydään koronan johdosta 1.9. alkaen Kokkolan Bio Rexin verkkokaupassa (www.biorex.org). Kahvila Sahan tapahtumiin lippuja saa tuntia tapahtumailtoina klo 20 alkaen. Ennakkovarauksia Sahan iltatapahtumiin (Allsång på Saha, Kinokonsertti) voi tehdä sähköpostitse: info@kinojuhlat.fi

Lipunhinnat:
10 € / näytös,
12 € (ensi-illat)
15 € Allsång på Saha
20 € Kinokonsertti

Huom! Työväentalolta voi ostaa myös Elina Warstan suunnitteleman luomupuuvillaisen Kinojuhla-kassin, t-paidan, sekä julisteita.

TAPAHTUMAPAIKAT:

Kokkolan Työväentalo, Pormestarinkatu 28
Kokkolan Työväentalon vanhin osa on rakennettu 1800-luvun lopulla. Talosta alkoi aikanaan Kokkolan Teatterin toiminta. Työväentalo on Kinojuhlien päänäytöspaikka ja sen kahvilasta saa pientä Ruotsi-teemaista syötävää ja juotavaa!

Elokuvateatteri Bio Rex, Pitkänsillankatu 33
Elokuvateatteri Rio avattiin 1937 ja vuonna 1956 sen nimi vakiintui Bio Rexiksi. Teatterissa on kaksi salia. Korona-ajan rajoitusten vuoksi paikkoja on vähemmän kuin tavallisesti.

West Coast Billiard, Rantakatu 16
Kaupungin paras baari, jossa voi Kinojuhlien aikaan mm. katsoa lyhytelokuvia.

Kahvila Saha, Sahakatu 8
Ykspihlajan Potinrannasta löytyvä keidas, jonka pihalla töröttävässä sirkusteltassa on hyvä hiljentyä pimentyvinä iltoina elokuvien äärelle ja toisaalta kajauttaa yhteislauluja. Mark