Kokkolan
KinojuhlatSyyskuun 14.–16. / 2018


MarkEsittelyEnsimmäisten Kinojuhlien teemana La Famiglia.

Kokkolan ensimmäisten Kinojuhlien (14.-16.9) fokuksessa ovat teemamaa Italia, sekä vuoden yhteiskunnallisena teemana perhe. Kinojuhlien elokuvat kuvaavat erilaisia perhesuhteita - vaikeita, rikkinäisiä, rakkaita, omituisia, epätyypillisiä. Juhlien ohjelmistossa nähdään parikymmentä elokuvaa, joista noin puolet tulee Italiasta. Kotimaisia elokuvia ovat alustamassa elokuvantekijät itse.

Ensimmäisen Kinojuhlien ohjaaja-vieraiksi saapuvat kolme tuotteliasta ohjaajaa, joiden tuoreimmat elokuvat nähdään ennakkonäytöksinä Kinojuhlien ohjelmistossa. Markku Pölönen (s.1957) on kotimaisen elokuvan grand old man, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, joka on voittanut parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon kolme kertaa (Kivenpyörittäjän kylä 1995, Emmauksen tie 2001 ja Koirankynnen leikkaaja 2004. Pölösen uuden Oma maa -elokuvan pääroolin näyttelee kokkolalaislähtöinen Oona Airola. Oma Maa -nähdään ennakkonäytöksenä Kinojuhlien sunnuntaissa.

Selma Vilhunen (s.1976) on uuden sukupolven ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on ohjannut sekä dokumentti- että fiktioelokuvia. Vilhusen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? valittiin vuonna 2014 Oscar-ehdokkaaksi ensimmäisenä suomalaisena lyhytelokuvana. Hänen elokuviensa aiheita ovat usein perhesuhteet, myös uusimman, pian Kinojuhlien jälkeen ensi-iltaan tulevan elokuvan Hölmö nuori sydän keskiössä on perhe. Elokuva nähdään ennakkonäytöksenä ensimmäisenä Suomessa Kinojuhlien perjantaissa

Aleksi Salmenperä (s.1973) on kotimaisen elokuvan rohkeimpia ja palkituimpia uusia ääniä. Hänen ensimmäinen pitkä fiktionsa Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään? (2004) voitti mm. pääpalkinnon Saksassa Verzaubertin kansainvälisillä homo- ja lesboelokuvafestivaaleilla. Seuraava ohjaus Miehen työ (2007) palkittiin voittajana sekä Bergamossa, Italiassa että Valenciassa, Espanjassa. Salmenperän muita teoksia ovat mm. Paha perhe (2010), Häiriötekijä (2015), sekä Talvivaaran kaivoksen nousua ja tuhoa jäljittävä Jättiläinen (2016). Uusin ohjaus on vasta valmistunut satiirinen taiteilijaelämän kuvaus Tyhjiö (2018), joka nähdään ennakkoon Kokkolan Kinojuhlien lauantaissa.

Kinojuhlien muita vieraita ovat kokkolalaislähtöiset käsikirjoittaja Jan Forsström, näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Leea Klemola, näyttelijä Oona Airola sekä näyttelijä-muusikot Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila, joiden yhtye SOFA esiintyy myös Kinojuhlien jatkoklubilla lauantaina 15.9.

Elokuvien lisäksi Kinojuhlien ohjelmistossa on muun muassa elokuvamusiikin konsertti (Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri solistinaan foley-artisti Heikki Kossi) sekä valoa, ääntä ja kuvaa yhdistelevä muusikko Niina Hannulan ja kuvittaja Elina Warstan Kehrä-esitys.

Kokkolan Kinojuhlat 14.-16.9 järjestetään vapaaehtoisvoimin. Järjestävänä organisaationa toimii keväällä 2018 perustettu Kinoyhdistys ry. Juhlien taiteellisena johtajana toimii ohjaaja Juho Kuosmanen, ja toiminnanjohtajana Laura Airola︎Mark

Osta liput!


Lippuja näytöksiin voi hankkia ennakkoon syyskuun 4. päivästä alkaen Kokkolan matkailun toimipisteestä kauppakeskus Chydeniasta (käteinen tai Mobile Pay).
Liput 8 e / näytös, sarjalippu 40 e (6 lippua+katalogi).

Lippuja myynnissä saman päivän näytöksiin myös suoraan ovelta. Liput kotimaisiin ennakkonäytöksiin myy Bio Rex (www.biorex.org/fi/liput).


Mark