MarkElina Talvensaari

dokumentärfilmare


Regissören Elina Talvensaari (f. 1978) studerade sociologi och antropologi innan hon började jobba med dokumentärfilmer. Studierna har gett hennes filmer ett undersökande grepp. Talvensaari är inte intresserad av dramatiska berättelser. Hon är i stället intresserad av hur vi lever och vad som är betydelsefullt för oss.

Kortdokumentären Miten marjoja poimitaan fick sin premiär på filmfesten i Venedig 2010 och var nominerad till Europas bästa kortdokumentär år 2012.

Puhtaus ja vaara, en dokumentär om sexarbete, sexualitet och arbete, fick sin premiär år 2016. Den belönades med kritikernas pris på DocPoint-festivalen. Fröken Tid fick sin premiär på den internationella dokumentärfilmfestivalen i Amsterdam och även den belönades med kritikernas pris på DocPoint-festivalen.Mark

MarkHamy Ramezan

filmregissör

Den finsk-iranska regissören Hamy Ramezan (f. 1979) har alltid skrivit manuset till sina egna filmer. Han har studerar film på Farnham College i Storbritannien och har skrivit manus till och regisserat flera kortfilmer. En av dessa (Listen) ses under Filmfestens Kortfilmskväll. Ramezan vann Risto Jarva -priset år 2014 för kortfilmen Paratiisin avaimet.

Ensilumi som har finsk premiär på Filmfesten är Ramezans första fiktiva långfilm. Tidigare har han regisserat bland annat den långa dokumentären Tuntematon pakolainen som vann det inhemska första priset på Tampere Film Festival i kategorin filmer över 30 minuter. Dokumentären var också publikens favorit.Mark

Mark