FUCKING ÅMÅLSmärtsamt och lättsamt samtidigt. Lukas Moodyssons debutfilm skildrar ungdomarnas vardag i den lilla staden Åmål. Det är hemmafester som slutar med spyor, förälskelser och sex för första gången.

I centrum av filmen är den tysta och ensamma Agnes (Rebecka Liljeberg) som nyss flyttat till stan och den populära Elin (Alexandra Dahlström) som tröttnat på småstadslivet. Agnes förälskar sig i Elin. Elin känner sig dragen till Agnes, men vågar inte erkänna det. Det hela blir ännu komplicerat i och med Johan som är kär i Elin.

Den grovt filmade filmen följer ungdomarnas vardag samt deras försök att hitta sin identitet och plats i världen. Skådespelarna hittades till stor del på Trollhättans amatörteater.

Det var också meningen att Fucking Åmål skulle vara en tonårsfilm med en liten budget och utan stora stjärnor i rollerna. Dess tema var djärv med tanke på att filmen kom ut 1998, eftersom den berättar realistiskt om relationen mellan två tonårsflickor, växtvärk och rusmedelsmissbruk. Trots den blygsamma budgeten blev Fucking Åmål en kassamagnet. Den lönar sig att se den på Filmfesten, särskilt ifall det har gått tjugo år sedan den förra gången!Regi & Manus: Lukas Moodysson
Huvudroller: Rebecka Liljeberg, Alexandra Dahlström
Foto: Ulf Brantås
Klipp: Michal Leszczylowski, Bernhard Winkler

Uppvisning: Lör klo 19.00, Karleby Arbetarhus / Speltid: 1h 29min / Åldersgräns: K12 /
År: 1998 / Språk: svenska (finska undertexter) / Tema: Det bästa från Sverige, närhetMark