MarkAALTOVarför skulle man bygga något vanligt, då man kan bygga ett paradis?

Den nyaste dokumentärfilmen av Virpi Suutari är en kärlekshistoria och en skildring om ett konstnärspar som var före sin tid: modernismens mästare, arkitekterna Alvar och Aino Aalto och deras verk runtom i världen. Berättelsen om Aino Aalto som Alvars jämlika kollega lyfts fram och den personliga berättelsen sammanflätas på ett organiskt sätt med arkitekturen och arbetet.

Filmen innehåller rikligt med arkivmaterial som inte setts eller hörts förr, som till exempel kärleksbrev paret skrev och bakgrundsintervjuer som Göran Schildt bandade för sin biografi om Aalto. Filmen baserar sig på ett omfattande bakgrundsarbete och material som filmats i nutiden. Flera av parets nära och kära samt internationella toppforskare runtom i världen har blivit intervjuade för filmen. Dokumentet för tittaren med sig på en fascinerande resa till parets kärlekshistoria och deras tankesätt bakom ikoniska verk.

I filmen besöker man flera av de finska Aalto-destinationerna i Helsingfors, Imatra, Jyväskylä, Rovaniemi, Seinäjoki, Säynätsalo samt Paviljongen i Venedig, biblioteket i Viborg och Cambridge. Under resan möter vi familjen Rockefeller, Le Corbusier och andra legendariska kulturpersoner. Regissören Virpi Suutari samt filmklipparen och manusförfattaren Jussi Rautaniemi är på plats på visningen av filmen. Efter filmen diskuteras relationen mellan dokument och verklighet på Kokkolan Työväentalo.
Regi: Virpi Suutari
Manus: Virpi Suutari, Jussi Rautaniemi
Klipp: Jussi Rautaniemi
Foto: Heikki Färm, Jani Kumpulainen, Tuomo Hutri

Uppvisning: Sön klo 14:00, BIO Rex / Speltid: 1h 43min / Åldersgräns: K7 /
År: 2020 / Språk: finska, engelska, svenska / Tema: Finländska premiärerMark

MarkAMATÖRERVälkommen till Lafors! Speciellt ifall du är den tyska lågpriskedjan Superbilly. Kommunledarna i den fiktiva svenska byn är exalterade, eftersom lågpriskedjan skulle föra med sig 500 nya jobb till det sömniga småortet.

Gabriela Pichlers Amatörer är en lovsång till småstäder och kärlek till hembygden. Den är en uppriktig och glädjefylld komedi om företagsamma människor. Deras skott hittar inte alltid målet, men hjärtat är på rätt plats.

Pichler väckte förtjusning med debutfilmen Äta sova dö. Hon har skrivit manuset till Amatörer tillsammans med Jonas Hassen Khemiri, som är en av Sveriges förnämsta författare. Båda skildrar i sina verk det mångkulturella Sverige, där invandrarfamiljers synvinkel inte marginaliserat.Regi: Gabriela Pichler
Manus: Jonas Hassen Khemiri, Gabriela Pichler
Huvudroller: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl
Uppvisning: Fre klo 19:00, BIO Rex / Speltid: 1h 42min / Åldersgräns: K7 /
År: 2018 / Språk: svenska, engelska, tyska, arabiska, bosniska, tamil, kurdiska (finska undertexter) / Tema: Det bästa från Sverige, komediMark

Mark