EN KÄRLEKSHISTORIADenna film är helt enkelt förtjusande. Det är frågan om Roy Anderssons debutfilm från år 1970.

Andersson har senare blivit känd, förutom för Arlas reklamer, också för filmer med originella
iscensättningar och mörk humor som bland annat Sånger från andra våningen och Du levande. En kärlekshistoria är ett undantag bland hans filmer med sin traditionella, lättillgängliga och överraskande positiva.

Annika och Pär är filmens unga huvudkaraktärer. De träffas på ett sjukhus dit Pär med familj kommit för att besöka sin farfar och Annika för att fira sin mosters födelsedag. Andersson lyckas få åskådaren att skratta från första början med sin briljanta känsla för situationer och fantastiska ensemble av skådespelare. Kameran iakttar på distans men desto noggrannare människornas absurda sätt att bete sig. Den 27-åriga Andersson har följt Milos Forman och andra tjeckiska mästares exempel. Deras verk förenar ett naturalistiskt skådespelararbete, ett tragikomiskt sätt att betrakta världen och en ironisk blick på vuxna människors seder och bruk.

Annikas och Pärs kärlekshistoria som korsar klassgränserna är den varma kärnan i filmen. Genom deras föräldrar och släktingar får vi en vidare blick in i det svenska samhället. När filmen framskrider är det klart att de två tonåringarnas kärlek är det enda vettiga i denna djungel av sociala situationer.
Regi & Manus: Roy Andersson
Huvudroller: Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman
Foto: Jörgen Persson
Klipp: Kalle Boman

Uppvisning: Fre klo 19.00, Karleby Arbetarhus / Speltid: 1h 55min / Åldersgräns: K12 /
År: 1970 / Språk: svenska (finska undertexter) / Tema: Det bästa från Sverige, närhetMark