Mark400 Kepposta 

(Les Quatre Cents Coups)François Truffaut’n 400 kepposta (1959) on ranskalaisen elokuvan uuden aallon merkittävimpiä teoksia. Osittain elämänkerrallisen, koskettavan kasvutarinan keskiössä on nuori Antoine, joka kohtaa ongelmia niin koulussa kuin pian kotonakin.

Myös Aki Kaurismäen I Hired a Contract Killer-elokuvasta tuttu Jean-Pierre Léaud on elämänsä ensimmäisessä roolissaan ilmeikäs Antoine, jonka kasvoilta välittyy niin viattomuutta, kepeyttä, kuin vakavuuttakin. Tapahtumapaikkana on henkeäsalpaavan kauniisti kuvattu, mutta raadollinen Pariisi.

Aikuiset pitävät Antoinea häirikkönä, mikä kenties jo itsessään ajaa nuorukaista pahoille teille. Viattomuuteen alkaa sekoittua keppostelua ja valehtelua, mutta välillä poika tuntuu olevan vain väärässä paikassa väärään aikaan. Hiljalleen hän alkaa vieraantua ja eristäytyä. Hänet jätetään ulkopuolelle, mutta ulkopuolella hänestä tuleekin entistä lujempi ja itsevarmempi.

Antoine on elokuvassa 13-vuotias – Truffaut’n mukaan tuossa iässä tulee tutuksi epäoikeudenmukaisuuden olemassaolo, samalla kun seksuaalinen uteliaisuus herää ja halu itsenäistymiseen alkaa. 400 kepposta on järjestyksessään ensimmäinen viiden elokuvan kattavassa Antoine Doinel -sarjassa, joka on pitkälti Truffaut’n omaa elämää peilaava. Nimiosan esittäjä Léaud kasvaa sarjassa pojasta mieheksi.

Kinojuhlilla 400 kepposta alustaa Irmeli Debarle, joka on toiminut Léaudin henkilökohtaisena avustajana Kaurismäen I Hired a Contract Killer -elokuvan kuvauksissa.


Anna ParviainenEsitys: PE klo 19:00 Työväentalo / Kesto: 1h 39min / Ikäraja: S /
Vuosi: 1959 / Kieli: ranska & englanti / Tekstitys: suomi & ruotsi / Teema: AvajaisnäytösMark

MarkAurora Miia Tervon ohjaama ja käsikirjoittama Aurora kertoo lämpimän tarinan pohjoisen kylmän talven keskeltä. Lyhytelokuvillaan palkintoja voittaneen Tervon draamakomedia on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Rovaniemelle sijoittuva romanttinen kasvukertomus on raikas kotimainen uutuus, joka jäi alkuvuodesta ilmestyttyään liian vähälle huomiolle.

Aurora (Mimosa Willamo) tasapainoilee huolettoman nuoruuden ja aikuisuuden tuomien velvollisuuksien keskellä. Parhaan ystävänsä Kinkyn (Oona Airola) kanssa he pitävät kauneushoitolaa päivisin ja juhlivat öisin. Kodittomuuden uhka ja isän alkoholismi varjostavat Auroran yritystä löytää oma paikkansa maailmassa. Hän uskoo jo oppineensa miehistä kaiken, kunnes tapaa turvapaikanhakija Darianin (Amir Escandari). Saadakseen turvapaikan Darianin on päästävä naimisiin ja Aurora lupautuu auttamaan aloittamalla vaimokandidaattien etsinnän.

Vakavia ja ennen kaikkea ajankohtaisia teemoja lähestytään elokuvassa huumori edellä. Auroran auttamisen halu on suuri mutta hänen yksityiselämänsä ongelmat tekevät muista huolehtimisen vaikeaksi. Elokuva naurattaa, laittaa ajattelemaan ja pöllyttää pinttyneitä stereotypioita niin rakkaudesta kuin rasismistakin. Elokuvan musiikkivalinnat ovat monipuolisuudessaan mainitsemisen arvoinen asia.

Erilaisia näkökulmia kuvataan lempeästi ja tarinaan on helppo samaistua. Vaikka pohjoisen kuvaus on ajoittain askeettinen, jää kerronnan humaanista otteesta lämpöinen olo. Kiittäviä arvosteluita niittänyt elokuva on varmasti vuoden mieleenpainuvimpia kotimaisia uutuuksia.


Tommi PasanenEsitys: LA klo 12:00, Työväentalo / Kesto: 1h 47min / Ikäraja: K12 /
Vuosi: 2019 / Kieli: suomi & englanti / Teema: Draama & KomediaMark

Mark