MarkAALTOMiksi rakentaa tavallista, jos voi luoda paratiisin?

Virpi Suutarin uusin dokumenttielokuva on rakkaustarina ja kuvaus aikaansa edellä olleesta taiteilijapariskunnasta: modernismin mestareista arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta sekä heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Aino Aallon tarina Alvarin tasa-arvoisena kollegana nousee esiin ja henkilökohtainen tarina kietoutuu orgaanisella tavalla arkkitehtuuriin ja työhön.

Elokuvassa on runsaasti ennennäkemätöntä ja -kuulematonta arkistomateriaalia, kuten Aaltojen rakkauskirjeitä sekä Göran Schildtin Aallon elämänkertaa varten nauhoittamia taustahaastatteluja. Elokuva perustuu laajaan taustatyöhön ja ja nykypäivässä kuvattuun materiaaliin. Sitä varten on haastateltu Aaltojen läheisiä ja kansainvälisiä huippututkijoita eri puolilla maailmaa. Dokumentti kuljettaa katsojan kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla.

Elokuvassa vieraillaan monissa Suomen Aalto-kohteissa Helsingissä, Imatralla, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Säynätsalossa sekä Venetsian Paviljongissa, Viipurin kirjastossa ja Cambridgessa. Matkalla kohdataan myös Rockefellerit, Le Corbusier sekä monia muita legendaarisia kulttuurihahmoja.

Aalto Bio Rexissä sunnuntaina 13.9. klo 14. Paikalla ohjaaja Virpi Suutari sekä leikkaaja, käsikirjoittaja Jussi Rautaniemi. Elokuvan jälkeen Kokkolan Työväentalolla keskustelu dokumentin ja todellisuuden suhteesta.
Ohjaus: Virpi Suutari
Käsikirjoitus: Virpi Suutari, Jussi Rautaniemi
Leikkaus: Jussi Rautaniemi
Kuvaus: Heikki Färm, Jani Kumpulainen, Tuomo Hutri
Esitys: SU klo 14:00, BIO Rex / Kesto: 1h 43min / Ikäraja: K7 / 
Vuosi: 2020 / Kieli: suomi & englanti / Teema: DokumenttiMark

MarkAMATÖÖRITTervetuloa Laforsiin! Erityisesti, jos olet saksalainen halparuokaketju Superbilly. Kuvitteellisen ruotsalaiskylän kunnanjohtajat ovat innoissaan, sillä luvassa olisi 500 uutta työpaikkaa uneliaalle pikkupaikkakunnalle.

Saksalaisten houkuttelemiseksi päätetään tehdä mainosvideo. Tsemppihenkinen virkamies Musse palkkaa tehtävään Rolandin, ison maailman mainosnikkarin. Samalla ideasta innostuvat teini-ikäiset Aida ja Dana, joita kokemattomuus videohommista ei hidasta. Kun Roland yrittää saada arkisesta idylliä, Aida ja Dana näkevät Laforsin sielun sen asukkaissa.

Gabriela Pichlerin Amatöörit on ylistyslaulu pikkukaupungeille ja kotiseuturakkaudelle. Se on vilpitön ja riemastuttava komedia yritteliäistä ihmisistä, joiden tavoitteet eivät aina osu maaliin, mutta sydän on oikeassa paikassa.

Äta sova dö -esikoiselokuvallaan ihastuttanut Pichler on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Ruotsin eturivin kirjailijoihin kuuluvan Jonas Hassen Khemirin kanssa. Molempien teoksissa keskiössä on myös monikulttuurinen Ruotsi, jossa maahanmuuttajaperheiden näkökulmaa ei ole marginalisoitu.

Marjo PipinenOhjaus: Gabriela Pichler
Käsikirjoitus: Jonas Hassen Khemiri, Gabriela Pichler
Pääosissa: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl
Esitys: PE klo 19:00, BIO Rex / Kesto: 1h 42min / Ikäraja: K7 /
Vuosi: 2018 / Kieli: Ruotsi, englanti, saksa, arabia, bosnia, tamili, kurdi (suomenkielinen tekstitys) / Teema: Parasta Ruotsista, komediaMark

Mark