ELÄMÄNI KOIRANA


Elämäni koirana on sekä liikuttava että hauska kuvaus lapsuudesta ja vanhan ajan yhteisöstä, jossa on tilaa erilaisille persoonille. Vaikka elokuva on tämän vuoden Kinojuhlien koko perheen elokuva, sopii se katsottavaksi myös aikuisille, yksin tai lasten seurassa.

Elokuvan tarina perustuu Reidar Jönssonin omaelämäkerralliseen romaaniin ja sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Lasse Hallström. Elokuva voitti Golden Globe -palkinnon ja oli ehdolla parhaan ohjaajan ja parhaan käsikirjoituksen Oscarin saajaksi. Elämäni koirana elokuvan jälkeen Hallström ohjasi useita elokuvia Amerikassa, mm. Gilbert Grape, Oman elämänsä sankari ja Pieni suklaapuoti.

10-vuotiaan Ingemarin äiti on vakavasti sairas ja poika lähetetään asumaan sukulaisten Smålandiin. Uudessa ympäristössä hän tapaa erityisiä ihmisiä, muun muassa poikatyttö Sagan, jatkuvasti kattoa korjaavan Franssonin ja alakerran iäkkään Arvidssonin. Vaikka Ingemar tuntee välistä yksinäisyyttä, kuvaa elokuva hienosti yhteisöllisyyttä, nostalgista 1950-luvun Ruotsia ja maalaiselämää.

Elokuva on kaunis kuvaus lapsuudesta, kipeä kuvaus menetyksistä, lohdullinen toivosta ja yhteisöllisyydestä, koskettava elämän yllätyksellisyydestä ja vain kertakaikkisen hieno ja hauska kuvaus elämästä ja ihmisistä. Elokuvan jälkeen maailmaa katselee hieman uudesta kulmasta. Jos ei muuten, niin aina voi hetken ajatella kuten Ingemar: Asiat eivät ole niin huonosti, jos hetken miettii, aina voisi olla huonomminkin. Ajatelkaa vaikka Laika-koiraa, joka lähetettiin avaruuteen ilman, että sillä oli riittävästi ruokaa ‒ uhrattiin tieteen vuoksi ja hylättiin tuomittuna kuolemaan nälkään avaruudessa.

Det är inte så farligt, när man tänker efter. Det kunde ha varit värre. Han tänker ofta på hunden Laika, som skickades upp i rymden utan tillräckligt med mat, som offrades för vetenskapen och, övergiven, svalt ihjäl i rymden.”

Olemme onnekkaita, että saimme elokuvan filmikopion Kokkolan Kinojuhlille. Ruotsissa ei ole olemassa yhtään filmikopiota ja Suomessa Kavilla oli yksi, joka on monen katselukerran jälkeen huonossa kunnossa. Meidän onneksemme he saivat sen kuitenkin korjattua yhteistyökumppanimme, Walhallaa varten. Walhalla ry. edistää pohjoismaista elokuvaa Suomessa.

Maija AhoOhjaus: Lasse Hallström
KäsikirjoitusLasse Hallström, Reidar Jönsson
Pääosissa: Anton Glanzelius, Melinda Kinnaman, Tomas von Brömssen
Esitys: LA klo 12, Kokkolan Työväentalo / Kesto: 1h 41min / Ikäraja: S /
Vuosi: 1985 / Kieli: Ruotsi (suomenkieliset-tekstitykset)/ Teema: Parasta RuotsistaMark