Draama-Helmi
Rap-artisti



”Usein haetaan kuviteltua lupaa tehdä asioita, mutta lopulta ei ole ketään, jonka lupa olis riittävä sitten kumminkaan. Kohta jossain kauempana on taas uusi hahmo, jonka pitäisi antaa lupa ja hyväksyä. Ketä se haittaa, jos teen räppibiisin. Ketä se haittaa.”

Näin pohti omaa tekijyyttään Helsingin Sanomien helmikuisessa haastattelussa Draama-Helmi, oikealta nimeltään Helmi Kajaste. Nainen, joka halusi elokuvaohjaajaksi, mutta päätyikin arkkitehdiksi ja rap-artistiksi.

Kajaste katsoi jo ala-asteikäisenä Jacques Tatin elokuvia ja ne ovat edelleen hänelle yksi merkittävä elämänkatsomukseen vaikuttanut asia.

Kajaste on julkaissut Draama-Helmi -artistinimen alla kaksi kokopitkää albumia, kaverin makuuhuoneessa äänitetyn esikoisensa Draama-Helmin erehdys (2015) ja toissa vuonna ilmestyneen Draama-Helmi ihmisten ilmoilla (2017). Albumit ovat saaneet kiinnostuneen vastaanoton ja kriitikoilta ylistäviä arvioita.

Kajaste on intohimoinen filmifriikki, ja valmistelee väitöskirjaa elokuvan tilallisuudesta. Häneltä ilmestyy ensi vuonna myös esseekirja arkkitehtuurista ja elokuvasta, “tarkemmin sanottuna arkkitehtuurin tuhosta, jälleenrakentamisesta ja muistista”.

Draama-Helmin esiintyminen nähdään Kinojuhlilla lauantain jatkoklubilla.

Laura Airola



Mark