Cherbourgin sateenvarjot 

(Les Parapluies de Cherbourg)Cherbourgin sateenvarjot on uuden aallon ohjaaja Jacques Demyn (1931–1990) rakastettu musikaali, joka voitti Kultaisen palmun Cannesissa ilmestymisvuonnaan 1964 ja sai yhteensä viisi Oscar-ehdokkuutta vuosina 1965-66. Pitkän linjan palkittu näyttelijä Catherine Deneuve teki elokuvassa läpimurtoroolinsa.

Kyseessä on elokuvahistorian ensimmäinen elokuva, jonka jokainen repliikki lauletaan – aina arkisista hyvän huomenen toivotuksista dramaattisiin tunteen ilmaisuihin. Säveltäjä Michel Legrand (1932–2019) sai elokuvaan tekemästään musiikista ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa. Klassikoksi muodostunutta tunteellista tunnuskappaletta Je ne pourrai jamais vivre sans toi ovat tulkinneet lukuisat maailmankuulut artistit, erityisesti Norman Gimbelin englanniksi sanoittamana versiona I will wait for you.

Ranskalaisten elokuvien joukossa Cherbourgin sateenvarjot on harvinainen myös siten, että se viittaa suoraan Algerian sotaan, joka on aiheena ollut vaiettu. Tapahtumat sijoittuvat 1950- ja 60-lukujen taitteeseen, Cherbourgin rannikkokaupunkiin Normandiaan. Deneuve nähdään kuvankauniina Geneviève Emeryna, joka työskentelee leskiäitinsä (Anne Vernon) pienessä sateenvarjoputiikissa ja haaveilee äidin vastusteluista huolimatta naimisiinmenosta komean automekaanikko Guyn (Nino Castelnuovo) kanssa. Rakastuneen nuorenparin suunnitelmat keskeytyvät, kun Guy kutsutaan sotimaan Algeriaan, ja epävarman odotuksen myötä Geneviève on pian vaikean valinnan edessä tulevaisuutensa ja sosiaalisen asemansa turvaamisen suhteen.

Cherbourgin sateenvarjot kuvaa ihmissuhdetragedian keinoin koskettavasti sodan ja yhteiskunnallisten paineiden vaikutuksia yksilöiden kohtaloihin. Samalla se maalaa katsojalle myös tunnusomaisen kuvan ranskalaisen pikkukaupungin arjesta kaduilla, liikkeissä ja kodeissa. Bernard Eveinin lumoava lavastus, kohtausten saumattomasti soljuvat koreografiat sekä kylläiset, eloisat värit luovat silmiä hivelevät visuaaliset puitteet kontrastiksi katkeransuloiselle tarinalle. Genrelle epätyypillinen melankolia ja onnen häilyvyyden tematiikka sekä läpilaulettu muoto tekevät elokuvasta omaleimaisen kokonaisuuden eurooppalaisen musiikkielokuvan klassikoiden joukossa.

Saara-Mari KontiokoskiEsitys: SU klo 17:00, Työväentalo / Kesto: 1h 31min / Ikäraja: S /
Vuosi: 1964 / Kieli: ranska / Tekstitys: englanti / Teema: MusikaaliMark