Boheemielämää

(La Vie de Bohème)Aki Kaurismäen Boheemielämää perustuu 1800-luvulla eläneen ranskalaiskirjailija Henri Murgerin klassikkoromaaniin La vie de bohème. Vuonna 1851 ilmestynyt romaani kertoo Pariisin Latinalaiskorttelin köyhien taiteilijoiden yhteisöstä ja toveruudesta. Teoksesta on sävelletty 1890-luvulla kaksikin oopperaa: sekä Puccini että Leoncavallo tekivät omat versionsa. Kaurismäen elokuva on järjestyksessä kuudes filmatisointi aiheesta.

Boheemielämää on Aki Kaurismäen varhaistuotantoa: hän sai tuotantotukea sen käsikirjoittamiseen heti esikoiselokuvansa Rikoksen ja rangaistuksen (1983) jälkeen. Elokuva on kuvattu Murgerin romaanin synnyinsijoilla Pariisissa. Edeltävän elokuvansa I Hired a Contract Killer Kaurismäki oli tehnyt englanniksi: nyt kieleksi valikoitui alkuperäisteoksen ranska.

Boheemielämää on ennen kaikkea elokuva ystävyydestä. Kaurismäen boheemit ovat valmiita jakamaan sen vähän, jota heillä sattuu olemaan. Maalari Rodolfo, Marcel Marx ja säveltäjä Schaunard ovat taiteilijoita ja pummeja, jotka ovat valmiita kaikenlaiseen vilppiin ja vippaskonsteihin, mutta eivät toistensa pettämiseen. He ovat joutilaita ja köyhiä mutta ylpeitä.

Boheemielämää edustaa Kaurismäen runollista realismia. Dialogi on vieraasta kielestä huolimatta Kaurismäen tavaramerkiksi muodostuneen vähäeleistä ja suomalaista: Paljon puhuvia lauseiden välejä ja harkittuja one-linereita. Pääkolmikkoa esittävät Kaurismäen vakiokasvot Matti Pellonpää ja Kari Väänänen sekä ranskalainen André Wilms, joka sittemmin on esiintynyt myös Kaurismäen elokuvissa Leningrad Cowboys Meet MosesJuha ja Le Havre. Vieraalla kielellä näytellyt Pellonpää palkittiin roolistaan Rodolfona Euroopan parhaana miesnäyttelijänä.

Pellonpään ja Väänäsen lisäksi suurin osa elokuvan näyttelijäkaartista on ranskalaisia. Myös Kaurismäen ystävä, yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Samuel Fuller esiintyy pienessä roolissa.

Elokuvan ensiesitys oli helmikuussa 1992 Berliinin elokuvajuhlilla, jossa se voitti elokuvakriitikkojen kansainvälisen liiton (FIPRESCI) palkinnon. Sen lisäksi että Pellonpää voitti vuoden parhaan miespääosan, André Wilms voitti parhaan sivuosan palkinnon European Film Awardseissa. Elokuva oli myös ehdolla parhaaksi elokuvaksi ja Evelyne Didi parhaan naispääosan palkinnon saajaksi. Suomessa Kaurismäki sai elokuvasta myös parhaan ohjauksenJussi-palkinnon.

Kinojuhlilla Boheemielämän alustaa Kaurismäen assistenttina kuvauksissa toiminut, Pariisissa vaikuttava Irmeli Debarle.

Laura AirolaEsitys: PE klo 21:00, Työväentalo / Kesto: 1h 40min / Ikäraja: K7 /
Vuosi: 1992 / Kieli: ranska / Tekstitys: suomi / Teema: Draama & KomediaMark