Bellevillen Kolmoset 

(Les Triplettes de Belleville)Sylvain Chomet’n ensimmäinen pitkä elokuva, kansainvälisenä yhteistuotantona toteutettu animaatioilottelu Bellevillen kolmoset sai ensi-iltansa Cannesissa vuonna 2003. Kunnianhimoisesta luovuudesta ja omaperäisestä estetiikasta ja tarinankerronnasta ylistetty elokuva voitti puolelleen niin kriitikot kuin yleisön, ja teos oli ehdolla parhaan animaatioelokuvan Oscarin saajaksi.

Tarina alkaa, kun lapsenlastaan Championia kasvattava isoäiti Madame Souza yrittää kuumeisesti löytää tälle harrastusta. Mikään ei tunnu kiinnostavan Championia, mutta viimein Madame Souza huomaa pojan innostuksen pyöräilyä kohtaan ja ostaa tälle kolmipyörän. Vuosien treenin myötä Championista kasvaa ammattilaispyöräilijä, joka pääsee lopulta kisaamaan Ranskan ympäriajoihin.

Kilpailuissa Champion tulee kuitenkin yllättäen kidnapatuksi kahden muun ajajan kanssa, kun Ranskan mafia haluaa valjastaa heidät oman uhkapeliluomuksensa käyttöön. Madame Souza lähtee oitis etsimään Championia Bruno-koiransa kanssa. He kohtaavat Bellevillen kolmosiksi kutsutun, Fred Astairen aikaisen jazz-trion ikääntyneet, eksentriset diivat Rosen, Violetten ja Blanchen, ja yhdessä joukko ryhtyy vauhdikkaaseen pelastusoperaatioon.

Elokuvan äänimaailmaa hallitsee säveltäjä Benoît Charestin nostalgiaa ruokkiva jazz. Dialogia ei juuri ole, joten myös kerronta nojaa pantomiimin ohella vahvasti musiikkiin ja lauluun. Béatrice Bonifassin esittämä kappale Belleville Rendez-vous toi elokuvalle sen toisen Oscar-ehdokkuuden parhaan laulun kategoriassa.

Bellevillen kolmosia kiitellään arvioissa villistä kekseliäisyydestä, mielikuvituksellisuudesta ja ainutlaatuisuudesta. Rakastettavan eksentristen ja karikatyyrimaisten hahmojen esikuvina on silti Chomet’n tosielämässä kohtaamia henkilöitä, ja Bellevillen kuvitteellinen kaupunki pohjautuu sekoitukseen Pariisin, New Yorkin ja Montrealin piirteitä. Tuloksena on universaalia huumoria omaperäisessä paketissa, joka koskettaa, naurattaa ja hämmästyttää.

Saara-Mari KontiokoskiEsitys: LA klo 10:00, Työväentalo / Kesto: 1h 20min / Ikäraja: K7 /
Vuosi: 2003 / Kieli: Ranska / Tekstitys: suomi & ruotsi / Teema: AnimaatioMark