ANIARAHarry Martinson skrev diktverket Aniara: En revy om människan i tid och rum år 1956. Science fiction-berättelsen berättar om rymdskeppet Aniara som transporterar människor till Mars efter att kärnvapenkriget förorenat jorden. Verket bidrog i hög grad till att Martinson fick Nobelpriset i litteratur år 1974.

Berättelsen i filmen, som är regisserad av Pella Kågermanin och Hugo Lilja, har ändrats så att jorden har förstörts på grund av en ekologisk katastrof. Aniara är ett lyxigt rymdskepp på vilket passagerarna kan njuta av restauranger, musik och annan underhållning. Ombord finns dessutom datorn Mima som kan framkalla goda minnen ur användarens hjärna. Datorn blir så populär att passagerarna blir beroende av den.

Rymdskeppet väjer för att undvika en kollision, kommer ur kurs och börjar driva mållöst. Resetiden förlängs till flera år och passagerarna söker nya sätt att fördriva tiden. Det uppstår olika kulter. Gemenskapen bryts ned då människorna samlas i sina egna grupper. Skeppets befälhavare försöker dock att hålla i trådarna. Aniara blir i sämre skick och den fortsätter att driva mållöst i rymden.
Regi: Pella Kågerman & Hugo Lilja
Manus: Pella Kågerman & Hugo Lilja
Huvudroller: Emelie Jonsson, Bianca Cruzeiro , Arvin Kananian, Anneli Martini, Jennie Silfverhjelm & Emma Broome
Foto: Sophie Winqvist
Klipp:
Pella Kågerman, Björn Kessler & Michel Leszcylowski
Uppvisning: SÖ klo 12, Bio Rex 1 / Speltid: 1h 46min / Åldersgräns: 12 / 
År: 2018 / Språk: Svenska, (engelska undertexter) /Mark