AMAZING GRACE1970-luvun Los Angeles, pahamaineinen Wattsin lähiö, New Temple Missionary Baptist-kirkko. Penkkirivit ovat täyttyneet lähialueen uskovista ja tunnelma on hurmoksellinen jo siinä vaiheessa, kun gospel-kuoron (aivan mahtava Southern California Community Choir!) eteen astelee kenties vaikuttavin gospel-tähti koskaan. Tässä puolitoistatuntinen ylistys luomisvoimalle ja taivaan isälle, ja samalla soul-musiikin jumalattarelle Aretha Franklinille.

Franklin oli vasta 29-vuotias äänittäessään maailman kaikkien aikojen myydyintä gospel-levyä kahden illan aikana. Tuolloin laulaja oli maailmanmaineensa kynnyksellä. Musiikkipiireissä hän oli jo lyönyt täysillä läpi: kirkon takarivistä voi bongata itsensä Mick Jaggerin jammailemassa gospelin tahtiin.

Amazing Grace -elokuva on legendaarinen gospel-albumi kuvitettuna. Pollack on kuvannut sen kahdessa illassa, mutta elokuva on odottanut julkaisuaan peräti 46 vuotta. Konserttia isännöi gospel-musiikin legenda, karismaattinen ja hauska James Cleveland, ja elokuvassa kuullaan myös Franklinin isän koskettava puhe tyttärelleen. Franklin itse ei sano elokuvan aikana sanaakaan, musiikki puhuu puolestaan. Tässäpä elokuva, joka saa todennäköisesti asialleen omistautuneimmankin ateistin silmäkulmaan kyyneleen ja agnostikon toivomaan, että jossain, silmiemme ulottumattomissa, on olemassa jotain meitä paljon suurempaa!

Konserttielokuva julkaistiin jostain syystä vasta laulajattaren kuoleman jälkeen. On jäänyt mysteeriksi, miksi Franklin ei antanut lupaa dokumentin julkaisuun elinaikanaan. Perikunnalta lupa kuitenkin heltisi laulajattaren kuoltua haimasyöpään vuonna 2018.

Laura AirolaOhjaus: Alan Elliott, Sydney Pollack
Pääosissa: Aretha Franklin, James Cleveland, Southern California Community Choir
Esitys: SU klo 17:00, Kokkolan Työväentalo / Kesto: 1h 29min / Ikäraja: S /
Vuosi: 2019 / Kieli: Englanti (suomi&ruotsi-tekstitykset)/ Teema: LäheisyysMark