AALTOVarför skulle man bygga något vanligt, då man kan bygga ett paradis?

Den nyaste dokumentärfilmen av Virpi Suutari är en kärlekshistoria och en skildring om ett konstnärspar som var före sin tid: modernismens mästare, arkitekterna Alvar och Aino Aalto och deras verk runtom i världen. Berättelsen om Aino Aalto som Alvars jämlika kollega lyfts fram och den personliga berättelsen sammanflätas på ett organiskt sätt med arkitekturen och arbetet.

Filmen innehåller rikligt med arkivmaterial som inte setts eller hörts förr, som till exempel kärleksbrev paret skrev och bakgrundsintervjuer som Göran Schildt bandade för sin biografi om Aalto. Filmen baserar sig på ett omfattande bakgrundsarbete och material som filmats i nutiden. Flera av parets nära och kära samt internationella toppforskare runtom i världen har blivit intervjuade för filmen. Dokumentet för tittaren med sig på en fascinerande resa till parets kärlekshistoria och deras tankesätt bakom ikoniska verk.

I filmen besöker man flera av de finska Aalto-destinationerna i Helsingfors, Imatra, Jyväskylä, Rovaniemi, Seinäjoki, Säynätsalo samt Paviljongen i Venedig, biblioteket i Viborg och Cambridge. Under resan möter vi familjen Rockefeller, Le Corbusier och andra legendariska kulturpersoner. Regissören Virpi Suutari samt filmklipparen och manusförfattaren Jussi Rautaniemi är på plats på visningen av filmen. Efter filmen diskuteras relationen mellan dokument och verklighet på Kokkolan Työväentalo.
Regi: Virpi Suutari
Manus: Virpi Suutari, Jussi Rautaniemi
Klipp: Jussi Rautaniemi
Foto: Heikki Färm, Jani Kumpulainen, Tuomo Hutri

Uppvisning: Sön klo 14:00, BIO Rex / Speltid: 1h 43min / Åldersgräns: K7 /
År: 2020 / Språk: finska, engelska, svenska / Tema: Finländska premiärerMark