400 Kepposta 

(Les Quatre Cents Coups)François Truffaut’n 400 kepposta (1959) on ranskalaisen elokuvan uuden aallon merkittävimpiä teoksia. Osittain elämänkerrallisen, koskettavan kasvutarinan keskiössä on nuori Antoine, joka kohtaa ongelmia niin koulussa kuin pian kotonakin.

Myös Aki Kaurismäen I Hired a Contract Killer-elokuvasta tuttu Jean-Pierre Léaud on elämänsä ensimmäisessä roolissaan ilmeikäs Antoine, jonka kasvoilta välittyy niin viattomuutta, kepeyttä, kuin vakavuuttakin. Tapahtumapaikkana on henkeäsalpaavan kauniisti kuvattu, mutta raadollinen Pariisi.

Aikuiset pitävät Antoinea häirikkönä, mikä kenties jo itsessään ajaa nuorukaista pahoille teille. Viattomuuteen alkaa sekoittua keppostelua ja valehtelua, mutta välillä poika tuntuu olevan vain väärässä paikassa väärään aikaan. Hiljalleen hän alkaa vieraantua ja eristäytyä. Hänet jätetään ulkopuolelle, mutta ulkopuolella hänestä tuleekin entistä lujempi ja itsevarmempi.

Antoine on elokuvassa 13-vuotias – Truffaut’n mukaan tuossa iässä tulee tutuksi epäoikeudenmukaisuuden olemassaolo, samalla kun seksuaalinen uteliaisuus herää ja halu itsenäistymiseen alkaa. 400 kepposta on järjestyksessään ensimmäinen viiden elokuvan kattavassa Antoine Doinel -sarjassa, joka on pitkälti Truffaut’n omaa elämää peilaava. Nimiosan esittäjä Léaud kasvaa sarjassa pojasta mieheksi.

Kinojuhlilla 400 kepposta alustaa Irmeli Debarle, joka on toiminut Léaudin henkilökohtaisena avustajana Kaurismäen I Hired a Contract Killer -elokuvan kuvauksissa.


Anna ParviainenEsitys: PE klo 19:00 Työväentalo / Kesto: 1h 39min / Ikäraja: S /
Vuosi: 1959 / Kieli: ranska & englanti / Tekstitys: suomi & ruotsi / Teema: AvajaisnäytösMark